Kilenc bolygós rendszert fedeztek fel

A HD 10180 jelzésű csillag külsőre olyan, mintha a Nap ikertestvére lenne, és a legújabb megfigyelések szerint kilenc bolygóval rendelkezik. 

Kilenc bolygós rendszert fedeztek fel

Úgy tűnik, hogy naprendszerünk nem egyedülálló az univerzumban: a HD 10180 jelzésű csillag külsőre olyan, mintha a Nap ikertestvére lenne, tömege, hőmérséklete, fényessége és kémiai összetétele is szinte egyezik központi csillagunkéval. De a hasonlóság nem ér véget: galaktikus szomszédunk a legújabb megfigyelések szerint kilenc bolygóval rendelkezik. A felfedezés részleteiről az Astronomy and Astrophysics oldalain számolnak be a kutatók.

A csillagászok a HARPS spektrográf HD 10180-ról rögzített adatait elemezték újra. A HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) egy nagy pontosságú spektrográf, melyet 2002-ben szereltek fel az ESO 3,6 m átmérőjű távcsövére a chilei La Silla Obszervatóriumban. A műszer éveken keresztül figyelte az ominózus csillagot, amely mindössze 130 fényévnyire található a Naptól, így könnyen tanulmányozható. A vizsgálat során a csillag fényében bekövetkező periodikus változások után kutattak: a csillag és bolygója ugyanis egy közös tömegközéppont körül kering, így a Doppler-effektus miatt a mozgás során színképe változik.

Az első elemzés során hat különböző Doppler-eltolódásra utaló jelet találtak a HD 10180 színképében: ez hat bolygót jelent, amelyek közül ötnek a tömege 12‒25-szöröse a Földének (vagyis a Neptunuszhoz hasonló), egy pedig 65-ször akkora, mint bolygónk (azaz Szaturnusz méretű). A csillaghoz legközelebb elhelyezkedő bolygó 5, a legtávolabbi 2000 nap alatt ér körbe pályáján. Egy hetedik lehetséges bolygót is detektáltak, de akkor még nem volt elegendő adat, hogy ennek létezését is megerősítsék.

Az ismételt analízis során újfajta statisztikai módszereket is bevetettek az adatok elemzésekor. A metódusok változtatásával sikerült megerősíteni a hetedik bolygó létezésének tényét, valamint két újabb bolygónak is nyomára akadtak az adatok közt. A három új bolygó közül a legkisebb tömege a Földének 1,3-szorosa, a következő kétszerese, a harmadik pedig ötször akkora, mint bolygónk. Keringési idejük 1,2, 10 és 68 földi nap.

A csillag két legkisebb kísérője van méretben legközelebb a Földhöz, azonban egyúttal ezek helyezkednek el a legbelsőbb pályákon (3, illetve 14 millió kilométerre a csillag felszínétől) is, így túlságosan forróak ahhoz, hogy lakhatóak legyenek. Mindkét bolygó közelebb kering a HD 10180-hoz, mint a Merkúr a Naphoz. A jelenlegi ismereteink szerint legtöbb bolygóval rendelkező rendszer nagyon idegen világ a Naprendszerhez képest, annak ellenére, hogy központi csillaga szinte ugyanolyan, mint a miénk. Sokkal nagyobb bolygótömegekkel rendelkezik, és ezek pályái jóval közelebb esnek egymáshoz.

Tizenöt évvel ezelőtt egyetlen exobolygót sem ismertünk, mostanra viszont lassacskán megközelíti az ezret a saját rendszerünkön kívül felfedezett bolygók száma. És egyre több olyan akad köztük, amely a mienkhez hasonló, több bolygóval rendelkező rendszerben kering. Nem is olyan régen még azon tűnődtünk, hogy vajon a Naprendszer egyedi-e a világegyetemben. Mára már tudjuk a választ: nem.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward