Kicsalogatja a tumorsejteket az agyból egy újfajta készülék

A Tumor Monorail, avagy a „tumorvasút” az agy fehérállományának fizikai tulajdonságait utánozva ráveszi az agresszív tumorsejteket, hogy a koponyán kívülre vándoroljanak, ahonnan aztán könnyen eltávolíthatók.

Kicsalogatja a tumorsejteket az agyból egy újfajta készülék

A Duke kutatói által kifejlesztett metódus a preklinikai fázisban olyan biztató eredményeket produkált, hogy az amerikai FDA az áttörést jelentő terápiák közé sorolta, ami hasonlóan sikeres folytatás esetén jelentősen felgyorsíthatja az engedélyeztetés folyamatát és a klinikai gyakorlatban való elterjedést is.

A Tumor Monorail kapcsán 2014-ben igazolták a Georgia Tech és az Emory Egyetem kutatói, hogy a koncepció patkányokban működőképes: a kutatóknak egy prototípussal sikerült rávenniük a glioblasztóma sejteket, hogy vándorolni kezdjenek és egyenesen egy mérgező gélt tartalmazó tárolóba irányították ezeket. Az így kezelt daganatok terjedése jelentősen lelassult, és méretük idővel az eredeti 10 százalékára csökkent.

„Ez volt az első alkalom, hogy sikerült megmutatni, lehetséges a testen belül ilyesfajta migrációt levezényelni és tumort A pontból B-be mozgatni” – mondja Ravi Bellamkonda, aki a Georgia Tech után jelenleg már a Duke Egyetemen folytatja kutatásait. És egyúttal ez volt az első olyan demonstráció is, amely megmutatta, hogy működőképes koncepció lehet a tumort a gyógyszerhez irányítani, nem pedig fordítva, a gyógyszert a tumorhoz vinni, hiszen így elkerülhető az egészséges sejtek elpusztítása.

A Tumor Monorail szerkezetileg a két agyféltekét összekötő fehérállományrészt imitálja, amely a glioblasztóma sejtek egyik kedvenc megtelepedési helye. A fejlesztők elmondása szerint ugyanakkor másfajta szöveteket is lehetséges utánozni a készülékkel, így a módszer sokféle nehezen megközelíthető tumortípus kezelésére lehet alkalmas, hiszen általa ezek a korábban operálhatatlannak minősített daganatok könnyen hozzáférhetővé válhatnak.

Az első kísérletek óta az kutatócsoport többször is sikeresen megismételte patkányokban a „tumormozgatást”, és közben nekiláttak egy emberben használható prototípus fejlesztésének is. A módszer szépsége, hogy nincs hozzá szükség hatóanyagokra vagy enzimekre, elég pusztán az említett fehérállomány szerkezetét lemásolni, és a tumorsejtek máris bedőlnek az átverésnek. Így a készülék anyaga sem lényeges, amennyiben lehetséges belőle hasonló struktúrát formálni. Az emberi használathoz csak annyit kellett változtatni az első prototípuson, hogy kerestek egy olyan anyagot, amelyet szervezetünk hosszú távon jól tolerál, és ebből felnagyítva megcsinálták a patkányokban bevált összeállítást.

Jelen formájában az emberi prototípus egy hosszú, vékony katéterre emlékeztet, amelynek a végén egy kis tárolórész van. A katéter végét a tumorhoz kell irányítani, a tárolót pedig a koponyán kívülre, a bőr alá ültetik be. Az engedélyeztetés felgyorsítása érdekében a kezelés első verziójában még nem lesz semmi mérgező anyag a tárolóban, a módszer ugyanis enélkül is működőképesnek tűnik.

A kivezetett tumorsejtek ugyanis az anyatumortól távol, új környezetben amúgy is hajlamosak a pusztulásra, másrészt ha nem így lenne, a kezelőorvos a tárolóba áttelepült tumorsejteket már időről időre könnyen eltávolíthatja a testből. A kutatók azt remélik, hogy a most elnyert FDA-besorolásnak köszönhetően akár már idén megkezdődhet a fejlesztés emberi kipróbálása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap