Kevesebb CPU maggal jön a Rocket Lake-S, mint a Comet Lake-S?

De a kettővel kevesebb processzormagot és a néggyel kevesebb szálat némileg ellensúlyozhatja a jóval gyorsabb iGPU.

Kevesebb CPU maggal jön a Rocket Lake-S, mint a Comet Lake-S?

Az Intel jelenleg a Coffee Lake Refresh sorozattal képviselteti magát az asztali processzorok piacán, ahova rövidesen megérkezhet a Comet Lake sorozat. Utóbbival kapcsolatban elég sokat pletykáltak már iparágon belül, így jelenleg annyi sejthető, hogy az új processzorok továbbra is 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, valamint továbbra is a szokásos iGPU generációt használhatják, viszont processzormagból már maximum 10 állhat rendelkezésre.

A Comet Lake sorozat várhatóan „Y”, „U”, „H” és „S” modelleket egyaránt tartalmaz, vagyis az alacsonyfogyasztású mobil processzoroktól az asztali verziókig bezárólag minden fontosabb piaci szegmenset lefedhet. A Comet Lake-S, azaz az asztali piacra szánt kiadás esetében a 10 processzormag mellé 125 W-os TDP keret társul, a Gen9 LP típusú iGPU pedig maximum 48 EU-val rendelkezhet. Memória-támogatás terén marad a DDR4-2667 MHz-es szabvány, a maximális memória-kapacitás pedig 128 GB lesz.

Galéria megnyitása momo-us új felfedezése Ezzel szemben a következő generáció, vagyis a Comet Lake-et követő Rocket Lake a jelek szerint visszalépés lesz CPU magszám terén, hiszen 10 helyett csak maximum 8 CPU mag állhat rendelkezésre a Rocket Lake-S kivitel esetében. Ez a verzió is a Skylake architektúra leszármazottja lehet, amennyiben pontosak az információk, csíkszélesség terén pedig még mindig a 14 nm-es kiadást használhatja, ahogy arra a korábbi pletykák alapján már számíthattunk. A maximum 8 processzormaggal rendelkező asztali megoldások esetében a Comet Lake-S-re jellemző 125 W-os fogyasztás megmarad, ám a Gen9LP iGPU-t egy sokkal izmosabbra cserléik, ami már Gen12 alapokon nyugszik és 32 EU-val rendelkezik. Ezzel együtt a memória-vezérlő is frissül annak érdekében, hogy az iGPU teljesítményét könnyebben ki lehessen szolgálni, azaz DDR4-2667 MHz helyett már DDR4-2933 MHz-es hivatalos memória-támogatás lesz érvényben.

A 2021 folyamán érkező Rocket Lake processzorok után várhatóan már kikecmereg a vállalat a 14 nm-es csíkszélesség fogságából, legalábbis erre utalnak a korbábi tervek, amelyek szerint 2022-ben már a 7 nm-es gyártástechnológiát vethetik be. Addig sajnos sem Ice Lake-H, sem Ice Lake-S, sem Tiger Lake-H, sem pedig Tiger Lake-S processzorok nem készülnek, vagyis ezekben a szegmensekben nem jut szerephez a 10 nm-es csíkszélesség. Az Ice Lake és az utána következő Tiger Lake dizájn esetében ráadásul négynél több processzormag sem áll rendelkezésre.

A fenti értesüléseket persze szokás szerint érdemes távolságtartóan kezelni, hiszen ezek egyelőre csak pletykaszintű információk, nem hivatalos forrásból származó tények.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap