Kétszer magasabb memóriamodulok a kétszer nagyobb kapacitásért

A DC-DIMM memóriamodulok remekül passzolnak majd a kevés memóriafoglalattal ellátott alaplapokhoz, hiszen kevesebb slottal is elérhető lesz a maximálisan támogatott memória-mennyiség.

Kétszer magasabb memóriamodulok a kétszer nagyobb kapacitásért

Az ASUS érdekes DDR4-es memória-koncepcióval rukkolt elő, amely hamarosan kézzel fogható termékek formájában is eláraszthatja a piacot. Ennek lényege, hogy a DDR4-es memóriamodul magasságának kvázi megduplázásával kétszer annyi memória-kapacitáshoz juthat egy-egy memóriafoglalat, hiszen kétszer annyi memóriachip fér el a NYÁK lapon, ami bizonyos területeken kifejezetten jól jöhet.

A Double Capacity DIMM névre keresztelt megoldást az ASUS szakemberei fejlesztették ki, a magas nyomtatott áramköri lapot pedig a G.Skill és a Zadak tölti meg memórialapkákkal – legalábbis első körben. Hogy mi értelme van egy efféle próbálkozásnak? Annyi, hogy segít az egy memóriafoglalatra eső memória-kapacitás növelésében, ami nagyon jól jöhet azoknál az alaplapoknál, amelyek a szokásoshoz képest feleannyi memóriafoglalatot kaptak. Jó példák erre a Mini-ITX formátumú konzumer alaplapok, amelyek négy helyett kettő memóriafoglalatot használhatnak, de azokat a HEDT alaplapokat is ide vehetjük, amelyek nyolc helyett csak négymemóriafoglalatot kaptak.

Galéria megnyitása

A szóban forgó deszkákat teljes értékű társaikhoz képest csak feleannyi memóriával vértezhetjük fel, ami sok esetben igen komoly hátrány lehet. Persze a Samsung már 32 GB-os DDR4-es memóriamodulokat is készített, hála a magasabb adatsűrűségű memórialapkáknak, ám ezek még egy ideig biztosan nem lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban – vagy ha igen, egy ideig nem készül belőlük elég, hiszen a gyártó a kedvezőtlen előrejelzéseknek köszönhetően éppen memóriatermelésének visszafogása mellett döntött. Érdekességegyébként, hogy a Zadak gyártmányú memóriamodulról készített fotón Samsung memóriachipek pózolnak.

Galéria megnyitása

Az új memóriamodulokkal kapcsolatban egyelőre elég kevés információ áll rendelkezésre. A híresztelések szerint első körben 32 GB-os DC-DIMM modulok érkezésére számíthatunk, amelyeknek köszönhetően már két memória modullal ki lehet aknázni a nyolcadik és kilencedik generációs Intel Core processzorokban található memóriavezérlő lehetőségeit. Az ASUS a DC-DIMM memóriamodulokat az érkező Intel Z390 Express alapú deszkák mellé ajánlja, így az csak később derül ki, hogy a termékek egyéb lapkakészletek mellé is passzolnak-e, illetve más gyártók alaplapjait is támogatják-e. Az már most biztos, hogy egyes torony formátumú processzorhűtőkkel nem lesznek kompatibilisek az újdonságok, ugyanis vagy nem férnek majd el alattuk, vagy akkora helyet takarnak ki a légáram útjából, ami miatterősen csökkenhet a hűtőteljesítmény.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nincs hír, hogy ezek a memóriamodulok pontosan mikor kerülnek az üzletek polcaira, így az is rejtély, mennyibe kerülnek majd. Az aktuális memóriaárakat elnézve biztosan nem lesznek olcsók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap