Lassít a termelésen a Samsung, hogy stabilizálja a memória-árakat

Úgy tűnik, a gyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy profitjukat továbbra is magasan tartsák.

Lassít a termelésen a Samsung, hogy stabilizálja a memória-árakat

A Samsung egy meglehetősen érdekes, ám üzleti szempontból érthető lépésre szánta el magát: a vállalat illetékesei úgy döntöttek, lassítanak a 2019-re tervezett termelési tempón, hogy ne alakulhasson ki túltermelés a memóriapiacon, hiszen az veszélyeztetné a profitot. A döntésnek köszönhetően stabilizálódhatnak a memóriaárak a memóriapiaci igények csökkenésével, ám ha a csökkenő trendről szóló jóslat mégsem jön be, az alacsony termelés tovább emelheti majd a memóriaárakat, ami a vásárlók számára mindenképpen rossz hír.

Az év elején a Samsung vezetése még optimista volt, ugyanis úgy látták, hogy a DRAM és a NAND Flash chipek esetében a „bit növekedés” sorrendben 20 és 40% körüli lehet az idei év folyamán. Hogy mi az a bit növekedés? Ez egy szakszó, amit a memóriaipar arra használ, hogy szemléltesse, mekkora mennyiségű memóriát állítottak elő – ennek a számnak köszönhetően felmérhető a kereslet mértéke, így a termelést is ennek megfelelően alakítják ki a vállalatok.

A Samsung legújabb előrejelzései szerint a DRAM piacon a fentebb említett növekedés mértéke 20% alatt marad, míg a NAND piacon 30% körüli növekedésre lehet számítani. Mivel ezek az adatok a korábbi előrejelzéshez képest nem növekedtek, hanem inkább csökkentek, logikus lépés, ha a vállalat erre termelés-csökkentéssel reagál, hiszen így elkerülheti, hogy később túltermelés alakuljon ki a piacon, ami az árak és a profit csökkenéséhez vezetne.

Galéria megnyitása

A Bloomberg elemzője, Anthea Lai úgy véli, a Samsung vezetése inkább olyan forgatókönyvre szeretne berendezkedni, ami szűkös termelést és magas árakat eredményez, nem akarnak piaci részesedést növelni és az alacsonyabb árakkal járó kockázatokat sem akarják vállalni. A Samsung lépése persze a piac egyéb szereplőire is pozitív hatást gyakorolhat, hiszen ezzel a Micron és az SK Hynix memóriachipjeinek árai is magasan maradhatnak, mert nem alakul ki túltermelés a piacon, ha a kereslet a várakozások szerint csökken. A Samsung teljesítményére jellemző, hogy chip divíziója tavaly 31,4 milliárd dollárnyi működésből származó bevételt könyvelhetett el, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a cég bevételei új, eddig sosem látott magasságokba emelkedjenek.

Márpedig az előrejelzések szerint tényleg csökkenő keresletre kell berendezkedni a memóriapiacon. A Morgan Stanley elemzői úgy látják, hogy a szerver DRAM piac és az okostelefon piac egyaránt kevesebb memórialapkát igényel a közeljövőben, így keresletcsökkenésre lehet számítani. A szerverpiaci változásban szerepet játszhat az Intel 14 nm-es gyártósorainak túlterheltsége, hiszen így nem készül annyi szerverprocesszor, mint amennyire igény lenne. Ugyanez a hatás a konzumerpiaci Intel processzorok szegmensében is tetten érhető, hiszen ezekből a termékekből sem készül elég. Az okostelefonok szegmensében a csökkenő eladások miatt mérséklődnek a memória-igények, azaz összességében kevesebb memórialapkára lesz szükség.

Hogy ez mit jelent az átlagfelhasználói árak terén? Nagyjából azt, hogy a DRAM árak hosszabb távon jelenlegi szinten maradnak, azaz csak minimális kitérésekre számíthatunk pozitív és negatív irányban. A NAND Flash piacon hasonló helyzet várható, ám ott a költséghatékonyabb lapkák megjelenésének köszönhetően azért lassan úgy is csökkennek az 1 GB-nyi tárhelyre jutó költségek. Maximum nem akkora mértékben, ahogy azt korábban vártuk...

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap