Kétnaponta megenné a Napot a leggyorsabban növő fekete lyuk

Szerencsére jó messze van tőlünk.

Kétnaponta megenné a Napot a leggyorsabban növő fekete lyuk

Az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének adatait elemző ausztrál csillagászok ráakadtak egy rendkívül fényes objektumra, amelyről igazolták egy hihetetlenül aktív fekete lyuk. Az égitest fénye alapján 20 milliárd naptömegű, és egymillió év alatt 1 százalékkal növekszik, vagyis kétnaponta fogyaszt el egy központi csillagunknak megfelelő nagyságú gázmennyiséget.

Bár a szakértők korábban is találtak megmagyarázhatatlanul óriási fekete lyukakat, a most felfedezett égitest minden korábbi meglepetést leköröz. Legalább 4000-szer nehezebb a Tejútrendszer központi égitestjénél, és minden ismert fekete lyuknál gyorsabban gyarapodik.

„Ez a fekete lyuk annyira gyorsan nő, hogy több ezerszer fényesebb, mint egy egész galaxis” – mondja Christian Wolf, az eredményekről beszámoló tanulmány első szerzője. Az égitest fénye abból ered, hogy a belezuhanó gázok rendkívüli módon felgyorsulnak és felforrósodnak. „Ha ez a szörnyeteg a Tejútrendszer közepén ülne, tízszer fényesebbnek tűnne a teliholdnál” – folytatja a szakértő.

A kérdéses fekete lyuk azonban nincs a közelünkben: valójában annyira távol van, hogy már nem is létezik, csak most ért el minket 12 milliárd éve zajlott „nagy zabálásának” fénye. Az égitest elsősorban az ultraibolya tartományban sugároz, de jelentős röntgenforrás is, így ha a Tejútrendszerbe lenne, valószínűleg nem lenne élet a Földön, mert olyan erős röntgensugárzással árasztaná el a csillagrendszert, mondja Wolf.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy az égitest hogyan nőhetett ekkora nagyra az univerzum ennyire korai időszakában. Wolf és társai mindenesetre most hasonló, óriási, gyorsan növő égitesteket keresnek ugyanebből az időszakból, hiszen ezek az égitestek sokat elárulhatnak arról, hogyan nézett ki a világegyetem fiatal korában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward