Kétezer gén kódolja az elefántok szaglását

Az eddigi „rekorder”, a patkány szaglógénjeinek száma 1200, az emberi genomban pedig mindössze 400 gén hozható kapcsolatba a szaglással.

Kétezer gén kódolja az elefántok szaglását

A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy az afrikai elefántok szaglása kitűnő, egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban minden korábban véltnél különlegesebbnek találta az óriási emlősök szaglórendszerét. Egy japán kutatócsoport tagjai 13 másik emlős faj genomjával vetették össze az elefánt génkészletét, és úgy találták, hogy ez utóbbiak rendelkeznek messze a legtöbb szaglással kapcsolatba hozható génnel, összesen nagyjából 2000-rel.

Összehasonlításképpen az emberben körülbelül 400, a kutyában nagyjából 1000 szaglógén található. Az elefántok messze lekörözik a korábban rekordernek hitt patkányokat is, amelyek mindössze 1200 szaglással kapcsolatos génnel bírnak.

Hogy miért van szükségük az elefántoknak ennyire sok génre szaglórendszerük működtetéséhez, azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni tudnak a szakértők. Annyi bizonyos, hogy a gyenge látású állatok életében nagyon fontos szerepe van a szaglásnak, hiszen ennek révén képesek tájékozódni környezetükben.

Ami a gének milyenségét és eredetét illeti, a szakértők az elemzés során rájöttek, hogy egy ősi szekvencia kisebb-nagyobb módosulások révén az idők során nem kevesebb mint 84 további gén létrejöttét segítette elő. Ezek segítségével vélhetően a környezetükre jellemző specifikus szagokat azonosítják az állatok, például a táplálék illatát. Ezeken túl akadnak olyan gének is a felderítettek közt, amelyek szinte alig változtak az idő múlásával, és valószínűleg általában az emlősök túlélésében játszanak szerepet, mondják a kutatók.

Összességében a kutatás eredményei megerősítik azon viselkedésvizsgálati projektek következtetéseit, amelyek szerint az elefántok elképesztően hatékonyak a különböző szagok elkülönítésében és azonosításában. Korábbi vizsgálatok igazolták például, hogy az állatok képesek pusztán szag alapján különbséget tenni két kenyai törzs tagjai közt. Ez azért fontos, mert az egyik népcsoport vadászik az elefántokra, a másik viszont mezőgazdasági tevékenységet folytat, és nem jelent veszélyt az állatokra.

Ha a szélirány megfelelő, az elefántok több mint egy kilométeres távolságból képesek észlelni az emberi jelenlétet, egy aprócska banándarabot pedig akár 50 méterről is ki tudnak szagolni. A szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy a szaglórendszer genetikájával kapcsolatban nem sok információ áll rendelkezésre, így könnyen lehet, hogy egyes emlős fajok az elefántokat is lepipálják, ami a szaglást illeti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward