Két új név a periódusos rendszerben

Az ideiglenesen ununkvadium (Uuq) névre keresztelt elem mostantól fleroviumként (Fl) szerepel a táblázatban, az ununhexium (Uuh) pedig a livermorium (Lv) nevet kapta. 

Két új név a periódusos rendszerben

Május 31-én hivatalosan is új nevet kapott a periódusos rendszer két tagja: az egységes nemzetközi kémiai nevezéktan kialakításáért felelős IUPAC elfogadta a 114-es és 116-os rendszámú elemek új elnevezéseit. Az ideiglenesen ununkvadium (Uuq) névre keresztelt elem mostantól fleroviumként (Fl) szerepel a táblázatban, az ununhexium (Uuh) pedig a livermorium (Lv) nevet kapta.

Mindkét elemet mesterségesen hozták létre az Oroszországban található dubnai Egyesített Atomkutató Intézet kutatói 1998-ban, illetve 2000-ben. A felfedezéseket később a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai is megerősítették. Az elemek felfedezését 2011 júniusában fogadta el a IUPAC a Dubna–Livermore együttműködés több közös 2004-es publikációja alapján. Ezt követően tehettek javaslatot a felfedezés résztvevői az új nevekre.

A livermorium létrehozásához 20 protont tartalmazó kalcium-ionokkal bombáztak kűriumatomokat (96 proton). A létrejövő 116-os rendszámú elem csaknem azonnal fleroviummá bomlott. Az úgynevezett szupernehéz elemeket részecskegyorsítókban állítják elő, és egyszerre mindössze néhány atomot hoznak létre belőlük. Elsősorban emiatt, valamint igen rövid felezési idejük és nagyon magas előállítási költségeik következtében egyelőre nem rendelkeznek semmilyen gyakorlati jelentőséggel. A flerovium érdekessége, hogy nemesgázszerű tulajdonságokat mutat.

Az új nevek a kutatásban alapvető szerepet játszó laboratóriumok nevét viselik. A flerovium a Georgij Nyikolajevics Flerov nevét viselő dubnai laboratóriumról kapta a nevét. Szovjet részről először Flerov észlelte az urán spontán hasadását, így kulcsszerepet játszott hazája atomkutatásában. A livermorium nevét a másik együttműködő labor után kapta, amelynek munkatársai az utóbbi években részt vállaltak a periódusos rendszer legnehezebb elemeinek megalkotásában, a 113-as rendszámú ununtriumtól a 118-as ununoktiumig. A labor nevét viseli egyébként a 103-as rendszámú laurencium is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward