Két régebbi videokártyát vet be az Nvidia a VGA hiány enyhítésére

A GeForce GTX 1050 Ti és a GeForce RTX 2060 segítségével próbál lehetőséget biztosítani az Nvidia mindazok számára, akik videokártyát szeretnének vásárolni a közeljövőben.

Két régebbi videokártyát vet be az Nvidia a VGA hiány enyhítésére

A videokártyák szegmensében elég komoly hiányállapot alakult ki az elmúlt időszakban, a modern videokártyákból pedig eddig sem igazán készült annyi, amennyire éppen szükség lett volna. A helyzetet rontotta, hogy a Bitcoin árfolyama alaposan kilőtt az elmúlt hónapok folyamán, amelynek eredményeként a többi kriptovaluta árfolyama is emelkedésnek indult, köztük azoké is, amelyek akár még videokártyával is bányászhatóak, nem követelnek speciális célhardvert.

Ebbe a körbe tartozik az Ethereum, amelynek bányászásához egész komoly bányászfarmokat építenek, ám mivel a videokártyákból hiány van, néhol a gamer noteszgépek felvásárlása mellett döntöttek a vállalkozó szellemű felhasználók, akik abban reménykednek, az árfolyamok továbbra is emelkedni fognak, így a befektetett összegek nemcsak, hogy megtérülnek, de extra profit is ütheti a markukat. Egyeseknek még arra is van idejük, energiájuk és pénzük, hogy polgárpukkasztó bányászrendszert is építsenek.

Az Nvidia GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyáinak elérhetősége ebben a hónapban elvileg már javulhatott volna, ám a kriptovaluta-bányászat, a GDDR6-os lapkák hiánya, illetve a szükségesnél kevesebb GPU termelése miatt tovább romolhat a helyzet az elkövetkező hónapok folyamán. A vállalat éppen ezért úgy döntött, addig is megpróbál alternatív megoldások után nézni annak érdekében, hogy az új videokártyára vágyó gamereket kiszolgálhassa, a gondolatot pedig tett követte, így leporoltak két régebbi fejlesztést, amelyek régebbi gyártástechnológiával készültek, és a kriptovaluta-bányászok számára sem vonzóak.

Utóbbinak köszönhetően nagy rá az esély, hogy az újra gyártásba kerülő GeForce RTX 2060-as és GeForce GTX 1050 Ti modellek végre nem a bányászok, hanem a gamerek kezeibe kerülhetnek. A friss lépést egyébként már megerősítette az Nvidia, azaz hivatalos forrásból származó információról van szó.

Galéria megnyitása
A Steam vonatkozó statisztikája (2021. február 12.)

Hogy miért pont e két videokártyára esett a választás? Azért, mert ezek meglehetősen népszerűek a játékosok körében még manapság is, ezt pedig a Steam statisztikái is megerősítik. A GeForce GTX 1050 Ti ugyan még 2016-ban jelent meg, azaz abszolút nem egy friss fejlesztés, a játékosok körében még mindig óriási népszerűségnek örvend: a Steam statisztikája alapján a második legnépszerűbb videokártyának tekinthető a maga 7,07%-os részesedésével. A GeForce RTX 2060 szintén népszerű, hiszen 3,72%-os részesedéssel bír és az ötödik a Steam videokártyákat rangsoroló statisztikájában. A GeForce GTX 1050 Ti mellett szólhat az is, hogy ez a modell nem GDDR6-os, hanem GDDR5-ös fedélzeti memóriát használ, így nem érinti a GDDR6-os chipek körüli hiányállapot, hiszen a GDDR5 iránt már csökken a piaci kereslet, könnyebb az ilyen típusú lapkák beszerzése.

A két videokártya közül a GeFore GTX 1050 Ti 139 dollárka került megjelenésekor, míg a GeForce RTX 2060 induló ára 349 dollárt tett ki. Az említett kártyák gyártása új lendületet kapott annak érdekében, hogy a videokártya-hiány enyhülhessen valamelyest. A GeForce GTX 1050 Ti esetében az árak 200 és 700 dollár között szóródnak, míg a GeForce RTX 2060-nál 700 és 1200 dollár közötti árakat láthatunk.

Arról nincs hír, hogy az újra készülő videokártyákból pontosan mennyit gyárt le a vállalat, illetve az is rejtély, ezeknek az árai pontosan hogyan alakulnak az elkövetkező időszakban. Az viszont biztos, hogy jó alternatívát jelenthetnek e termékek mindazoknak, akik valami miatt mindenképpen szeretnének új videokártyát vásárolni – feltéve, ha az árak sem szállnak el még jobban, mint manapság.

Az aktuális GeForce GTX 1050 Ti kínálatunk itt, míg az aktuális GeForce RTX 2060 és GeForce RTX 2060 Super kínálatunk itt található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap