Két atom vastagságú üveget hoztak létre

Az elképesztően vékony, gyakorlatilag kétdimenziósnak tekinthető üveg egy félresikerült kísérlet eredménye: a kutatók tiszta grafént akartak kreálni, közben azonban valamiféle „szennyeződés” formálódására lettek figyelmesek. 

Két atom vastagságú üveget hoztak létre

Rövidesen új világrekorddal bővül a Guiness Rekordok Könyve, mivel megszületett minden idők legvékonyabb üveglapja: a Cornell és az Ulmi Egyetem kutatói által létrehozott réteg mindössze két atomnyi vastagságú. Az elképesztően vékony üveg egy félresikerült kísérlet eredménye: a kutatók tiszta grafént akartak kreálni, közben azonban valamiféle „szennyeződés” formálódására lettek figyelmesek. A közelebbi elemzés során aztán kiderült, hogy az ismeretlen anyagot szilícium és oxigén atomok rendezett rétegei alkotják. A szakértők szerint némi beszökő levegő lehetett a felelős az utólag roppant szerencsésnek mondható „ballépésért”: a légbuborék folytán reakcióba lépett egymással a grafén alapjául szánt rézfólia és a kvarckazán anyaga.

Bár az üveglapocska rendkívül apró, máris nagyon fontos új információkkal szolgált a kutatók számára az üveg belső struktúrájával kapcsolatban. Elektronmikroszkópot használva a minta segítségével először sikerült megjeleníteni az atomok pontos elrendeződési módját az üvegben. Ami még érdekesebb, kiderült, hogy William Houlder Zachariasen, aki a röntgenkrisztallográfia továbbfejlesztése és az üveg szerkezetével kapcsolatos kutatásai révén vált híressé, már 1932-ben meglepően közel járt a valósághoz, amikor felvázolta kutatása tárgyának struktúráját.

A kutatók szerint a rendkívüli vékonyságú, gyakorlatilag kétdimenziósnak tekinthető üvegnek rengeteg különféle gyakorlati alkalmazási területe lehet, tranzisztorokban használva például hozzájárulhat a számítógépek és okostelefonok további fejlődéséhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward