Készül az űrszabályzat

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy csatlakozik az EU azon kezdeményezéséhez, amely létrehozna egy ‒ az űrjárművekre vonatkozó ‒ „űrszabályzatot”.

Készül az űrszabályzat

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy csatlakozik az EU azon kezdeményezéséhez, amely létrehozna egy ‒ a Föld körüli pályán tartózkodó űrjárművekre vonatkozó ‒ „űrszabályzatot”, illetve megoldást kívánnak találni a keringő űrszemét egyre növekvő problémájára is.

Az International Code of Conduct for Outer Space Activities egy sor szabályon keresztül biztosítaná az űr felelősségteljes használatának megvalósulását. A javaslatot 2009-ben az EU terjesztette a Leszerelési Értekezlet elé, pár nappal azt követően, hogy összeütközött egy használaton kívüli orosz műhold és egy amerikai kommunikációs szatellit. Az EU már 2008-ban jóváhagyott egy hasonló tervezetet a polgári és katonai űrobjektumok biztonságáról gondoskodó szabályzat létrehozásáról.

Az elképzelések szerint a szabályzatot aláíró országok vállalják, hogy mindenki számára biztosítják az űr szabad hozzáférését és használatát, amennyiben ez békés célokat szolgál, valamint tiszteletben tartják az űrben tartózkodó objektumok biztonságát és integritását. Továbbá együttműködésre kötelezik magukat az esetleges űrből érkező fenyegetések elkerülése érdekében ‒ ebbe a kategóriába a katonai megmozdulásoktól kezdve a balesetekig és a természeti katasztrófákig sok minden belefér.

Az Egyesült Államok világossá tette a többiek számára, hogy nem hajlandó olyan szabályzatot aláírni, amely korlátozza abban, hogy saját nemzetének és szövetségeseinek biztonságáról gondoskodjon, ugyanakkor maximálisan hajlandóak együttműködni annak érdekében, hogy a körülöttünk levő űr biztonságos maradjon és lehetőleg minél érintetlenebb állapotban megőrződjön a jövő generációi számára. 2008-ban az Államok kormánya visszautasította Oroszország és Kína azon javaslatát, amely megtiltotta volna az űrben történő fegyverhasználatot. Az elutasítást a tervezet kidolgozatlanságával indokolták, mondván hogy az nem rendelkezett azt űrt elérni képes földi fegyverekről.

A bejelentés alig pár nappal a meghibásodott orosz Mars-szonda lezuhanását követően érkezett. Orosz és amerikai részről is felmerült annak lehetősége, hogy egy kisbolygókat vizsgáló amerikai radarberendezés sugárnyalábja ütötte ki a Phobosz-Grunt-űrszonda elektronikáját, és az ezért nem indult el a Mars felé. Ezt a feltételezést a NASA képviselői legutóbb cáfolták.

A NASA és a Pentagon 19 ezer Föld körüli pályán tartózkodó objektumot követ nyomon, ennek nagy része emberi eredetű űrszemét. A Nemzetközi Űrállomásnak rendszeresen elkerülő manővereket kell alkalmaznia, hogy megakadályozza az ütközést, amely katasztrofális hatásokkal járna.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward