Készül a tapintható hologram

A Bristoli Egyetem kutatói ultrahangos technológiájuk révén megfoghatóvá teszik a három dimnezióban kivetített tárgyakat.

Készül a tapintható hologram

Napjainkban körülvesz minket a haptikus technológia, még ha sokszor nem is gondolunk bele. Azon érintőpanelek és egyéb rendszerek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek hanggal vagy rezgéssel visszajelezve képesek azt a hatást kelteni, mintha fizikailag lenyomtuk volna a telefonunk képernyőjén megjelenő gombokat, vagy játékkonzolunkon tevékenykedve tényleg eltaláltuk volna a teniszlabdát. Bár a szakértők szerint még hosszú az út odáig, hogy a visszacsatolás a valóságos érintéshez hasonlító hatást keltsen, a technológiát már jelenleg is számos praktikus célra alkalmazzák az elektronikus eszközök használatának élményszerűbbé tételén túl, a sztrókbetegek rehabilitációjától kezdve a sebészek képzéséig.

Egy tudóscsoport nemrégiben megtette a következő lépést a technológia magasabb szintre emeléséhez: olyan rendszert hoztak létre, amelynek segítségével kitapintható válnak a levegőbe kivetített térbeli formák. A Bristoli Egyetem szakértői szerint a technológiai újítás számos területen óriási változásokat hozhat, hiszen általa a remélhetőleg nem túl távoli jövőben érinthető és manipulálható hologramok lehetnek létrehozhatók, így a sebész például kitapinthatja műtendő területet a CT vagy más képalkotó eljárások alapján kreált modellben, és gyakorolhat is azon.

Az új technológia lényegileg azon a tényen alapul, hogy az ultrahanghullámok eltérő módon szóródnak és nyelődnek azokon a határfelületeken, amelyeken áthaladnak, így a hullámok viselkedéséből következtetni lehet az útjukba eső tárgyak alakjára. A kutatócsoport rájött, hogy ha egy tárgy komplex ultrahangos mintázatát (a mellékelt videón ezt egy vékony réteg olajon demonstrálják) megfelelő erősítéssel rávetítik a kezekre, a hullámok által a levegőben keltett apró zavarok révén a valóságban jelen nem levő objektum alakját érezhetővé, és egy 3D-s kivetítő segítségével láthatóvá is lehet tenni, vagyis a kivetített tárgy tapinthatóvá válik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward