Késhet a ZEN 2 alapú Threadripper sorozat?

A legutóbbi útitervről hiányzik a Threadripper család, amire sokféle magyarázat lehet.

Késhet a ZEN 2 alapú Threadripper sorozat?

Az AMD legutóbbi pénzügyi negyedévének alakulásáról nemrégiben számoltunk be – a kép ezúttal felemás lett, hiszen több téren is csökkenés mutatkozik, ugyanakkor bizonyos szegmensekben javulás is látható. A tájékoztató alkalmával egy útiterv is előkerült, ami ezúttal picit meglepő képet fest, hiszen míg a korábbi útiterv jobb szélén a harmadik generációs RYZEN Threadripper sorozat is szerepelt az érkező termékek között, addig most már csak a RYZEN 3000-es sorozatot láthatjuk az útiterven.

A dolog mögött lehet szimplán az is, hogy az új PowerPoint diát egyszerűen csak rosszul állították össze, azaz véletlenül maradt le a 3. generációs RYZEN Threadripper sorozat, ám erre nincs túl sok esély, hiszen ilyesmire azért odafigyelnek. Sokkal hihetőbb és valószínűbb is, hogy a TSMC 7 nm-es gyártókapacitása jelent akadályt, amely iránt az AMD mellett sok fontos ügyfél is érdeklődik – mint például a Qualcomm –, vagyis nem készül annyi ZEN 2 alapú lapka, amelyek a teljes RYZEN és EPYC sorozat számára elegendőek lehetnének.

Galéria megnyitása
A régi útiterv
Galéria megnyitása
Az új útiterv

Márpedig az EPYC szerverprocesszorok kiemelten fontosak az AMD számára, hiszen ezekből komoly bevétel származik, valamint ezek kellenek ahhoz is, hogy végre jelentősebben is növelni tudja a cég szerverpiaci részesedését. Az előzetes adatok alapján erre minden esély meg is van, ám az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire sikerül meggyőzni a piacot a ZEN 2 alapú szerverprocesszorokkal. A harmadik generációs RYZEN processzorok rajtja szintén fontos, ezekkel ugyanis tovább növelheti piaci részesedését az AMD a klienspiacon, ráadásul a harmadik negyedév végéig még az Intel processzorok hiánya is segítheti a céget az érvényesülésben. A második generációs RYZEN Threadripper processzorok iránt messze nem várható akkora kereslet, mint a két említett család tagjai iránt, ugyanis a munkaállomásokba szánt Threadripperek igencsak rétegterméknek minősülnek, amelyekből nem igazán fogy annyi, mint a másik két család tagjaiból.

Éppen ezért, amennyiben valóban kevesebb ZEN 2 alapú szilíciumlapka készül, mint amennyire az új processzor-generációk kiszolgálásához szükség lehetne, logikus döntés az AMD részéről, ha az EPYC és a RYZEN sorozatokat részesíti előnyben, a Threadrippereket pedig kissé háttérbe szorítja. Arról egyelőre nincs hír, hogy a RYZEN Threadripper sorozat tagjai pontosan mikor jelennek meg. A korábbi gyakorlat alapján augusztusi rajtra számíthatnánk, ám a fentiek miatt ebben most már nem lehetünk teljesen biztosak. Reméljük, rövidesen hivatalos tájékoztatás is érkezik a helyzettel kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap