Csökkenést mutat az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése

Az aktuális eredmény nem mutat valami szép képet, de azért pozitívumot is lehet találni benne

Csökkenést mutat az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése

Az AMD 2019-es pénzügyi évének első negyedéve nem zárult valami fényesen, hiszen a teljes árbevétel éves szinten 23%-kal csökkent, de a működésből befolyó bevétel, valamint a profit is sokkal alacsonyabb lett, hogy a részvényenkénti nyereségről már ne is beszéljünk. Egyetlen apró pozitívumot viszont láthatunk, ha a teljes képet nézzük: a bruttó árrés a korábbi 36%-ról 41%-ra nőtt.

Galéria megnyitása

Az AMD korábbi jó teljesítményét nagyrészt egyébként annak köszönhette, hogy a Computing and Graphics részleg szárnyalt, ugyanis a kriptovaluta-bányászok miatt egekben voltak a videokártyák árai, valamint a forgalom is felülmúlt minden korábbi várakozást, így komoly extra bevételre lehetett szert tenni. A kriptovaluta-lufi azonban kidurrant, így a videokártya piacon visszaesett a forgalom, ami a teljes árbevételre is negatív hatást gyakorolt. Szerencsére ezt a csökkenést azért valamelyest ellensúlyozták a processzor- és a GPU eladások, de az esés így is látványos. A működésből befolyó bevétel az egy évvel ezelőtti 138 millió dollár helyett csak 16 millió dollárt tett ki.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részleg szintén rosszabbul teljesített, mint egy éve, hiszen 17%-kal csökkent a teljes árbevétele. Ez a csökkenés részben az elöregedő konzoloknak köszönhető, amelyek régóta kaphatóak a piacon, így most már kevesebb fogy belőlük. A mérséklődést azonban ellensúlyozta a szerver szegmens jobb teljesítménye. A bruttó árrés növekedésében egyébként szerepet játszott a RYZEN és EPYC processzorok, valamint az adatközpontokba szánt videokártyák növekvő forgalma is. Az alacsonyabb teljes árbevétel ellenére a működésből befolyó bevétel így is 385%-kal nőtt, hiszen az előző negyedéves 6 millió dolláros veszteség helyett most 68 millió dolláros bevételre sikerült szert tenni, ami az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest is kiváló.

A „minden egyéb” mezőben ezúttal 46 millió dolláros veszteség szerepel, ami egy évvel ezelőtt még csak 36 millió dollárt tett ki. A vállalat az aktuális negyedév folyamán éves szinten 13% körüli árbevétel-csökkenésre számít, így a teljes árbevétel az 1,52 milliárd dollár körüli szintet veheti célba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap