Intel: a harmadik negyedév végéig tarthat a processzorhiány

A helyzet enyhítésében fontos szerepet játszhat a 10 nm-es gyártástechnológia is.

Intel: a harmadik negyedév végéig tarthat a processzorhiány

Az Intel tavaly augusztus óta küzd a túlterhelt 14 nm-es gyártósorok miatt, ugyanis processzorai iránt sokkal nagyobb kereslet mutatkozott, mint amekkorát ki tudnak szolgálni, így kisebb-nagyobb hiány alakult ki a piacon, ami az árak alakulására is rányomta bélyegét. Legnagyobb mértékben az olcsóbb processzorok drágultak anno, de az összes többi modell ára is emelkedett, ahogy arról akkoriban be is számoltunk, így elég drága mulatság volt Intel processzort vásárolni. A hiány a szerverpiacon és a notebook piacon is éreztette hatását, ami a partnerek számára is kellemetlen volt, hiszen nem tudtak annyi konfigurációt leszállítani, amennyit terveztek, ez pedig a bevételek alakulására is negatív hatást gyakorolt.

Galéria megnyitásaA helyzet javítása érdekében óriási beruházásokat eszközölt a vállalat, amelyek eredményeként enyhült valamelyest a hiány, de azért még mindig érezhetőek a negatív hatásai. A gyártó egyebek mellett 1,5 milliárd dollárt fordított az üzemek kapacitásának növelésére, a processzorhiány azonban ennek ellenére is folytatódik, legalábbis a harmadik negyedév végéig egészen biztosan. Ahogy eddig, úgy a továbbiakban is főként a nagyobb árbevétellel és profittal kecsegtető Core i7-es, Core i9-es és Xeon sorozatú processzorok gyártására helyezi a fő hangsúlyt az Intel, így az olcsóbb termékek szegmensében továbbra is érvényben maradhatnak az emelkedett árak, legalábbis 4-5 hónapig mindenképpen.

A helyzet javulására mindenképpen van esély, hiszen egyrészt a 14 nm-es gyártósorok kapacitását növelik, másrészt végre a 10 nm-es csíkszélesség is csatasorba állhat, igaz, egyelőre még csak a mobil processzorok szegmensében számít rá az Intel.

Az új, rengeteg késést elszenvedett gyártástechnológia ráadásul jobban áll a várnál, azaz több processzort tudnak majd vele gyártani, mint azt korábban gondolták. Ez duplán jól jön majd: egyrészt a 10 nm-es gyártástechnológiával új gyártókapacitás áll munkába, másrészt az új processzorok érkezésével a régebbi modellek iránt csökken a kereslet, így a 14 nm-es csíkszélesség terhelése mindenképpen csökkenni fog.

A dolgok jelenlegi állása szerint a processzorhiány várhatóan az év második felében, a negyedik negyedévtől kezdve érhet véget, amennyiben minden az aktuális terveknek megfelelően alakul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap