Így áll a 10 nm-es gyártástechnológia bevezetésével az Intel

A pénzügyi eredmények tálalása mellett a 10 nm-es csíkszélességről is szó esett a tájékoztatón.

Így áll a 10 nm-es gyártástechnológia bevezetésével az Intel

Az Intelnél a minapi hír szerint még elég sokáig marad a 14 nm-es gyártástechnológia, legalábbis az asztali processzorok térfelén mindenképpen, de a mobil SoC egységeknél azért már elkezdhetnek szállingózni a 10 nm-es csíkszélességgel készülő, alacsony fogyasztás mellett működő megoldások is. A vállalat a legfrissebb pénzügyi jelentés ismertetésére összehívott tájékoztatón szót ejtett arról is, hogyan áll a helyzet a 10 nm-es gyártástechnológia kapcsán, az előzetes adatok pedig bíztatóak, legalábbis a noteszgépek szemszögéből nézve.

Az Intel megerősítette, hogy az Ice Lake-U sorozatú lapkák gyártása jól halad, hiszen a folyamat már az első negyedévben megindult, így a raktárkészletek is kezdenek felduzzadni. A vállalat a forgalmazás megkezdése előtt mintákat küldött a PC gyártó partnereknek, akik különböző szempontok alapján tesztelni fogják a lapkákat, majd a folyamat végén a processzorok szállítása is megkezdődhet, amennyiben mindent rendben találnak a partnerek. Erre valamikor az év második negyedévében kerülhet sor, míg a kész termékek gyártása a harmadik negyedévre tolódik, így kereskedelmi forgalomban a negyedik negyedév táján jelenhetnek meg az első olyan nagy mennyiségben elérhető noteszgépek, amelyekben már 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok teljesítenek szolgálatot. Mert ugye korábban már forgalomba kerültek iGPU nélküli 10 nm-es processzorok is, amelyek mellé rendszerint AMD Radeon RX 540-es sorozatú videokártyát társítottak a partnerek, de ezek még csak igen elenyésző mennyiségben készültek.

Az Ice Lake-U sorozat tagjai egyébként 15 W-os TDP kerettel gazdálkodnak, négy processzormaggal rendelkeznek, illetve megkapják az Intel legújabb, Gen11-es iGPU-ját is, ami komoly teljesítménynövekedést hoz az aktuális generációhoz képest. Processzor terén a VNNY és a Cryptographic ISA utasításkészletek támogatására egyaránt számíthatunk, valamint LPDDR4X memória-támogatás is bekerült a repertoárba. A GT2-es osztályú iGPU összesen maximum 64 feldolgozóval rendelkezhet, ám ettől eltérő kiépítések is megjelenhetnek annak érdekében, hogy maximalizálhassák a termelést, így ugyanis a hibás feldolgozókkal ellátott lapkák alacsonyabb szintű termékként értékesíthetőek. Az új processzorok várhatóan Thunderbolt 3 és 802.11ax WiFi támogatással felvértezett lapkakészlettel karöltve érkeznek, elsődleges célterületük pedig a vékony és könnyű noteszgépek szegmense lesz.

Galéria megnyitása

Az Intel szerint összességében jól zajlik a 10 nm-es csíkszélességgel történő termelés felfuttatása, amelynek eredményeként idén több processzor épülhet az „új” technológia köré, mint azt korábban várták. Jól szemlélteti a tempót, hogy az elmúlt négy hónap során közel kétszeres előrelépésre került sor a 10 nm-es termékek gyártásában, ami nem elhanyagolható javulás. Ennek köszönhetően az ünnepi szezonra biztosan a boltok polcaira kerülhetnek az új processzorokkal szerelt mobil konfigurációk, vagyis az aktuális ütemtervet végre sikerül tartani.

A klienspiac mellett az üzleti szegmensre is kiemelten nagy figyelmet fordítanak. Noha a kiszivárgott útiterven csak a Xeon-E sorozat tagjait láthattuk, úgy tűnik, a felsőbb kategóriákba hamarabb megérkezik a 10 nm-es csíkszélesség, mint azt várhattuk. Az Intel szerint 2020 folyamán jelenhetnek meg az Ice Lake-SP sorozatú Xeon processzorok, amelyek az Ice Lake-U modelleket kevesebb, mint 12 hónappal követik majd. Ez azt jelentheti, hogy az új szerverprocesszorok még 2020 negyedik negyedéve előtt megjelenhetnek.

Hogy asztali fronton mikor érkeznek a 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok? A korábbi útiterv szerint majd csak 2022 folyamán, ám mivel a szóban forgó útiterv az üzleti szegmenset fedi le, hiszen az SIPP program részét képezi, könnyen lehet, hogy a klienspiacon 2022-nél hamarabb is befutnak az első 10 nm-es asztali processzorok. Pontos ütemtervről egyelőre sajnos nem tett említést a gyártó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap