Késhetnek az Intel új processzorai – túlterheltek a gyártósorok

A gyártónál a jelek szerint átalakítják a termelést, hogy az új processzorokból elegendő készülhessen, így egyes nyolcadik generációs Core processzorok elkezdtek drágulni, ugyanis kevesebb készül belőlük.

Késhetnek az Intel új processzorai – túlterheltek a gyártósorok

Az Intel következő generációs processzorai, amelyek már a kilencedik Core generációt alkotják, várhatóan október folyamán jelenhetnek meg, de az sincs kizárva, hogy a tavalyi Coffee Lake rajthoz hasonlóan csak formális bemutatóra kerül sor, a tényleges elérhetőség pedig heteket csúszhat, ugyanis a hírek szerint leterheltek a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok.

A 14 nm-es gyártástechnológiára komoly feladat hárul, ugyanis sokkal tovább kell helytállnia a piacon, mint azt korábban gondolták, ennek pedig az az oka, hogy a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése körül problémák adódtak, így a következő év végéig 14 nm-en maradnak az Intel termékei. Ez a csíkszélesség a Broadwell, azaz az ötödik Core generáció óta állja a sarat, igaz, ebben az időszakban folyamatosan fejlődött, így jelenleg a 14 nm++ gyártástechnológiánál tartunk. Ezt a csíkszélességet az aktuális processzorokon kívül a lapkakészletek is használják, így a piaci igények kielégítéséhez komoly gyártókapacitásra van szükség, hogy minden termék zökkenőmentesen elérhető legyen a piacon. A 14 nm-es gyártósorok zsúfoltsága miatt korábban egy időre a H310-es lapkakészlet termelését is le kellett állítani, szóval a helyzetben igazából nincs semmi meglepő.

Galéria megnyitása

Az aktuális piaci körkép alapján úgy tűnik, kisebb fennakadások mutatkoznak a nyolcadik generációs Core processzoroknál, ezek ugyanis az elmúlt hetek folyamán elkezdtek drágulni, néhol pedig nem is mindig kaphatók, ami arra utal, hogy kissé túlterheltek a 14 nm-es gyártósorok. Saját árgrafikonunkat megnézve látszik, hogy az elmúlt hetekben mind a Core i5-8400, mind a Core i5-8500, mind a Core i5-8600, mind pedig a Core i7-8700 elkezdett drágulni – ezeknél 14-22%-os emelkedés mutatkozik, amiben részben a forint árfolyam gyengülése is közrejátszik. A „K” jelölésű modelleknél nincs ekkora drágulás, csak néhány százalékos emelkedést lehet látni, ami egyelőre még nem túl vészes. Ugyanakkor az is látszik a fent említett processzoroknál, hogy már eddig is tapasztalható volt hiány, azaz előfordult, hogy napokig vagy hetekig nem lehetett őket kapni.

A fentiek alapján nincs kizárva, hogy az Intel illetékesei átcsoportosítottak némi gyártókapacitást annak érdekében, hogy az új processzorokból és a velük együtt érkező Z390-es lapkakészletből a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz idejére elengedő mennyiség készülhessen. Az kérdéses, hogy ez az átcsoportosítás elég-e ahhoz, hogy az októberre várt rajt zökkenőmentes lehessen – egyelőre nem lehet kizárni, hogy megismétlődik a tavalyi Coffee Lake rajt során látott fiaskó, vagyis a processzorok a bejelentés után még hetekig hiánycikkek lesznek.

A helyzetet ronthatja, hogy nemmrégiben jelentek meg a Whiskey Lake-U és az Amber Lake-Y processzorok is, amelyek szintén 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek, így ezeknek is gyártókapacitást kell biztosítani ahhoz, hogy a vállalat kiszolgálhassa partnereit. Márpedig jellemzően a partnerek és az OEM cégek élveznek előnyt az erőforrás-elosztás alkalmával, így nincs kizárva, hogy a klienspiacra szánt dobozos processzorok esetében a hiány fokozódni fog az elkövetkező hetekben. A hiány pedig rendszerint az árak további lassú, de fokozatos emelkedését is okozhatja. És iparági források szerint már a partnerek kiszolgálása sem túl zökkenőmentes, az év hátralévő részében azonban a helyzet további romlására kell felkészülni, legalábbis az Acer első embere, Jason Chen így látja.

Hogy végül mi történik a piacon? Az elkövetkező hetek folyamán kiderül. Kétségtelen tény, hogy mindenki azzal járna jól, ha sikerülne a fennakadásokat elkerülni, vagy legalábbis minimalizálni – ez nem csak a vásárlók, de az Intel érdeke is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap