Whiskey Lake-U és Amber Lake-Y processzorok az Inteltől

Az ultravékony noteszgépek piaca új processzor-opciókat kapott, így az elkövetkező hetek folyamán számos gyártó frissítheti kínálatát. Ez a holnap kezdődő IFA 2018 miatt pont kapóra jön.

Whiskey Lake-U és Amber Lake-Y processzorok az Inteltől

Az Intel két új processzorcsaládot indított hódító útjára, amelyek közül a Whiskey Lake-U modellek 15 wattos TDP kerettel, az Amber Lake-Ysorozat tagjai pedig 5 wattos TDP-vel rendelkeznek, így elsősorban a vékony és könnyű noteszgépekben kapnak majd helyet.

Az új processzorok gyakorlatilag a Kaby Lake architektúra köré épülnek, így a Kaby Lake Refresh modellekhez képest CPU fronton nem igazán kínálnak előrelépést, viszont új lapkakészlet kapcsolódik hozzájuk, ami az asztali megoldásokéhoz hasonló előnyökkel kecsegtet. Ezek között megtaláljuk a natív kétportos USB 3.1-es támogatást, valamint az integrált 802.11ac WiFi MAC lapkát is – utóbbihoz persze még kiegészítő rádiós modul is szükséges ahhoz, hogy a WiFi támogatás életre keljen. Az új lapkakészletek ezzel együtt Thunderbolt támogatással is rendelkeznek, ami sajnos nem jelenti azt, hogy Thunderbolt vezérlőt is tartalmaznak, az ugyanis nem képezi az alapfelszereltség részét.

Galéria megnyitása

Processzorok terén van némi különbség a memóriatámogatásban, ugyanis míg a Whiskey Lake-U modellek DDR4-2400 MHz-es és LPDDR4-2133 MHz-es támogatással érkeznek, addig az Amber Lake-Y sorozat tagjainál már csak LPDDR3-1866 MHz-es és DDR3L-1600 MHz-es támogatás áll rendelkezésre. Az iGPU mindkét esetben Gen 9.5 alapokon nyugszik és 24 feldolgozót állíthat csatasorba, kijelzőkből egyszerre pedig akár hármat is meghajthat, ha ehhez van elegendő videó kimenet.

Galéria megnyitása

A 8. generációs Core sorozatú processzorok cTDP funkcióval érkeznek, vagyis az adott OEM az aktuális igényeknek megfelelően eldöntheti, hogy lefelé vagy felfelé módosítja-e a TDP keretet, így a CPU magórajele is ennek megfelelően változik, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül. A Whiskey Lake-U sorozat tagjainál a TDP keret 10 és 25 watt között állítható, míg az Amber Lake-Y modelleknél 3,5 watt és 7 watt közötti mozgástérrel gazdálkodhatnak az OEM partnerek.

Galéria megnyitása

Teljesítmény terén fura összehasonlítást közölt az Intel, ugyanis a Whiskey Lake-U sorozat Core i5-ös tagját egyöt évvel ezelőtti Haswell-U alapú Core i5-ös konfigurációkhoz hasonlította, amelyígy lényegesen jobban szerepel, mint ha az előző generációval vetnékössze. És a számok ráadásul a Spectre, illetve a Meltdown patchek lassító hatásait sem tartalmazzák.

Az új processzorok várhatóan rengeteg új noteszgépben kapnak majd helyet. Arra is jó esély van, hogy az Apple MacBook és MacBook Air sorozatának tagjai is kapnak belőlük, ugyanis mindkét család tagjait ideje lenne már frissíteni. Remélhetőleg erre hamarosan sor kerül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap