Képtelen fehér törpét találtak

A Kepler adatait elemző szakértők egy olyan halott csillagot azonosítottak, amelynek kialakulásához fizikai ismereteink szerint több idő kellett a világegyetem életkoránál.

Képtelen fehér törpét találtak

A fehér törpék változatos méretűek lehetnek: egy tipikus ilyen égitest nagyjából 0,6 naptömeget nyom, és akkor keletkezik, amikor egy Napnál néhányszor nagyobb csillag kifogy a fúziós üzemanyagból, és vörös óriássá válva ledobja magáról külső rétegeit, hogy csak halott, sűrű magja maradjon hátra.

Ennél azonban sokkal kisebb fehér törpéket is találtak már a szakértők, például 0,15–0,3 naptömeg közöttieket. Ezek a kutatók szerint akkor keletkeznek, ha a kiinduló csillag is alacsonyabb tömegű volt. Amivel viszont az a probléma, hogy a tapasztalatok alapján minél kisebb egy csillag, annál hosszabb életű, vagyis annál lassabban válik fehér törpévé. Az ennyire apró égitestek kialakulásához pedig a számítások szerint több időre lett volna szükség, mint az univerzum jelenlegi életkora.

Mivel ez nyilvánvaló képtelenség, a szakértők az ilyen égitestek létrejöttére kidolgoztak egy másik elméletet, amely feloldja az izolált csillagfejlődés kapcsán felmerülő ellentmondást. Mivel a vizsgálatok szerint a világegyetem csillagainak túlnyomó része kettős vagy többes rendszerek tagja, a picike fehér törpék létezését is bináris kölcsönhatásokkal magyarázzák a szakértők. Ezen elképzelés szerint a szoros kettőscsillagok esetében az egyik égitest anyagot szipkáz el a másiktól, és a felgyorsult tömegvesztés nyomán utóbbiból idővel gyorsan nagyon alacsony tömegű fehér törpe alakulhat ki.

Galéria megnyitása

Ez a magyarázat egészen mostanáig minden alacsony tömegű fehér törpe létére magyarázatot kínált, nemrégiben azonban a szakértők ráakadtak egy égitestre, amely kilóg a sorból. A NASA szakértői a Kepler adatai között találták meg a KIC 8145411 katalógusjelű kettőscsillagot, amely az öt ismert „önlencséző” rendszer egyike. Ez azt jelenti, hogy a kettős egyik tagja minden alkalommal amikor elhalad előtte, gravitációsan lencsézi a másik csillag fényét.

Amikor a kutatók földi távcsövekkel is megvizsgálták a rendszert, kiderült, hogy az más meglepetéseket is tartogat: benne egy 0,2 naptömegű fehér törpe kering egy Naphoz hasonló csillag körül. Ez még önmagában nem is lenne akkora probléma, de a két csillag távolsága 1,28 csillagászati egység, ami túl nagy a feltételezett bináris interakciókhoz. Vagyis adott egy rendszer, amelyben egy olyan halott csillag kering, amelynek kialakulásához jelenlegi fizikai és csillagászati ismereteink szerint több időre lett volna szükség, mint amennyi a világegyetem feltételezett kora.

A szakértők több lehetőséget is felvázoltak a rejtély megoldására. Az egyik opció, hogy a rendszerben korábban egy harmadik égitest is volt, amely azonban kidobódott a gravitációs kölcsönhatások nyomán. Ezen kívül más magyarázatok is felmerülhetnek, egyik sem tűnik azonban nagyon meggyőzőnek. A kutatók ráadásul úgy vélik, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és még számos hasonló rendszer létezhet. Most ilyeneket keresnek, annak reményében, hogy ezek vizsgálata révén talán sikerül magyarázatot találni a képtelen fehér törpe létezésére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap