Kékmoszatos tapasz gyorsíthatja a sebgyógyulást

Az élő cianobaktériumokat tartalmazó fejlesztés egereken végzett kísérletek alapján jelentősen lerövidíti a gyógyulási időt, így különösen hasznos lehet a krónikus sebek, például a cukorbetegek lassan gyógyuló sérüléseinek kezelésében.

Kékmoszatos tapasz gyorsíthatja a sebgyógyulást

A diabéteszes betegek nagyjából negyedénél a sebgyógyulás a rossz keringés és a betegséggel járó más okok miatt problematikussá válik, így a kisebb sérülések, vágások és horzsolások is rendkívül lassan gyógyulnak és könnyen elfertőződnek, így életveszélyessé is válhatnak. A súlyos esetekben így egy apró sérülés is a végtag amputációjához vezethet. Az ilyen krónikus sebeket többek közt oxigénterápiával igyekeznek kezelni, így javítva a szövet oxigénellátását. Ehhez azonban magas nyomású kamrára van szükség, és a gáz még így sem feltétlenül jut el a szövet mélyebb rétegeibe.

Erre a problémára kerestek megoldást a Nankingi Egyetem kutatói, akik jelenleg egy olyan olcsó, élő Synechococcus elongatus baktériumokat tartalmazó tapaszon dolgoznak, amely mindenféle egyéb felszerelés nélkül, pusztán a napfény hatására termel oxigént és juttatja azt be a bőr rétegeibe. A kérdéses baktériumok a cianobaktériumok vagy kékmoszatok közé tartoznak, így a növényekhez hasonló módon fotoszintetizálnak. A tapasz hidrogél gyöngyöket is tartalmaz, amelyek magukba szívják az oxigént, és a bőr pórusain keresztül mélyen a bőrbe viszik a gázt. Egy tapasz nagyjából 325 forintos áron állítható elő.

Galéria megnyitása

A fejlesztést cukorbeteg egereken tesztelték, egy centiméter átmérőjű sebek gyógyulását vetve össze a tapaszos kezelés és a sztenderd oxigénterápia esetén. A tapasszal kezelt sebek mérete hat nap elteltével 45 százalékkal csökkent, míg az oxigénnel sebek ugyanennyi idő alatt csak 20 százalékkal zsugorodtak. A tapasszal kezelt sebek összességében három nappal korábban zárultak teljesen össze, mint az oxigénterápiával kezelt sérülések, és az egereken az új módszer kapcsán semmiféle mellékhatás nem jelentkezett.

A tapasz hatékonysága a vizsgálatok szerint annak köszönhető, hogy sokkal jobb hatásfokkal viszi be a bőrbe az oxigént, nagyságrendileg körülbelül 100-szor annyi gázt juttatva a mélyebb rétegekbe, mint a hagyományos terápia. Míg ugyanis a magas nyomású kamrás kezeléseknél a szövetek oxigénellátása csak a kezelés 1–2 órájára nő meg, és rögtön utána visszaesik, a tapasz folyamatosan magasabb szintű oxigénellátást biztosít a bőrnek, így segítve a sejtosztódást és a sebgyógyulás más folyamatait is.

A szakértők a következő fázisban nagyobb testű állatokon tesztelik a fejlesztést, és azt remélik, hogy kedvező eredmények esetén mihamarabb sor kerülhet az emberi kipróbálásra is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap