Kedvezményesen cserélhető új iPhone-ra a régi

Kedvezményesen cserélhető új iPhone-ra a régi

- Az iPhone megjelenésétől kezdve világviszonylatban sikertörténet. Marad ez a népszerűség a legújabb verzió, az iPhone 3GS megjelenésével?

- Mindenképpen, ezt tükrözi az is, hogy rengetegen álltak már hajnaltól sorban, amikor kijött az új készülék, amelynek árusítását - ahogyan a korábbi változatét is - a MOM Parkban kezdtük el. Nagyon nagy tehát az érdeklődés a készülék iránt.

- Miben új a most megjelent iPhone?

- Elsősorban a nagy sebességet emelném ki, gyorsabb - 7,2 Mbps - lett a letöltés, s miután az iPhone egy igazi multimédiás, web 2.0-s telefon, aminek a lételeme a letöltés (a képek, videók nézegetése), a tartalommegosztás, ezért ebben az esetben rendkívül fontos a sebesség. Ez tehát egy gyorsabb telefon, s azt gondolom, hogy ez az Apple híresen jó felhasználói felületével párosulva biztosítja azt, hogy ez az új termék is ugyanazt a sikerpályát fogja befutni, mint az elődje. A designon már nem lehetett változtatni, mert az annyira letisztult, hogy azt már nem lehet tovább formálni.

- Az iPhone tavalyi és mostani megjelenésekor is korlátozott számú készülék volt a magyar piacon. Mikorra juthat valamennyi iPhone 3GS iránt érdeklődő vásárló a készülékhez?

- Valóban, mindkét alkalommal korlátozott darabszám állt rendelkezésünkre, ezért most például nem is tudtuk a teljes disztribúciós hálózatunkba eljuttatni a készüléket, országszerte mindössze 11 üzletben és a webshopban indítottuk el az értékesítést. Azt gondolom, hogy a kereslet-kínálat körülbelül három hónapon belül egyensúlyba kerülhet, s akkor már különösebb nehézségek nélkül ki tudjuk elégíteni az igényeket.

- Az iPhone gyorsasága azt jelzi, hogy a mobilinternetnek minden korábbinál hangsúlyosabb szerepe lehet a közeljövőben?

- Azt hiszem, hogy ez is az egyik üzenete az iPhone 3GS-nek, ezzel a 7,2 Mbps-szel már kompromisszumoktól mentesen lehet filmeket letölteni, videókat nézni. Az iPhone, egy tipikusan multimédiás eszköz, s működésének alapfeltétele a normális sebességű hálózat, amit a lakosság 70 százalékának lakóhelyén biztosítunk - vagyis ekkora területén van jelen a szélessávú HSDPA-hálózat, s ennek jó részén már a falakon belül - a lakásokban, az irodákban - is rendelkezésre áll az említett sebesség.

- A mobil infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan egy széles sávú vezetékes hálózat építését is végzi a Magyar Telekom. Ez a két fejlesztés összeér-e, s ha igen, mikor és hogyan?

- Az internetező ugyanazt az élményt szeretné az épületen kívül is elérni, mint az épületen belül. A hálózatunknak köszönhetően a felhasználó - például az iPhone révén - a lakásban is ugyanazt a 7,2 Mbps sebességet használhatja, mint a lakáson kívül. De az már nem feltétlenül fontos, hogy az ügyfél az épületen belül a mobilhálózatot terhelje ezzel a letöltéssel, ennek szerepét az épületen belül - valamely vezeték nélküli megoldással, például WiFi - átveheti a vezetékes hálózat. Ennek során viszont az a legfontosabb, hogy kettő közötti a kapcsolat folyamatos legyen, vagyis az ügyfél ne vegye észre, hogy mikor melyik hálózatra kapcsolódik. Ezt segíti, ha az épületen kívül megjelenik majd az LTE, a negyedik generációs mobiltechnológia, ami nagyon gyors, de ennél is fontosabb, hogy általa optimálisabban használható a frekvencia, aminek következtében pedig olcsóbb is lesz. Azt gondolom, hogy ez 2011 után Magyarországon is realitás lehet. Emellett meg kell jelennie a kereskedelemben annak a lakásban elhelyezett kis rádiós egységnek (femtocellának), amely lehetővé teszi, hogy az említett folyamatos átadás-átvétel meg tudjon történni a két hálózat között. Mindezek mellé pedig kell egy erős vezetékes hálózat, a legjobb, ha ez optikai alapú. Ma gyakorlatilag minden adott, technológiailag megoldott, egy részük teszt alatt áll, például az említett kis rádiós egység kereskedelmi indulásáig egy-két évet várni kell.

- Mit tehetnek azok, akik egy évvel korábban megvásárolták iPhone készüléküket, s most szívesen cserélnék újra telefonjukat, ám egy hűségnyilatkozat köti őket a készülékhez használt csomaghoz?

- Az iPhone-osok minden országban elkötelezett vásárlói csoportot alkotnak, akik amint megtudják, hogy megjelenik egy módosított készülékváltozat, azon nyomban le akarják cserélni a régi telefonjukat. Azt gondolom, hogy annak a szolgáltatónak, amely az előző változatot értékesítette, e téren van némi felelőssége, hogy az előfizetők hozzájuthassanak az újabb változathoz. Épp ezért mi is lehetőséget adunk arra, hogy az ügyfelek kedvezményes feltételek mellett cserélhessék le telefonjukat. Az előfizetőket egy-két éves hűségszerződés köti, s elvileg ez idő alatt, ha megszakítják a szerződést, akkor meghatározott összeget kellene fizetniük. Most ezt az összeget - esetenként - a tizedére csökkentettük - most is kell tehát fizetni, de lényegesen kevesebbet annál, mint ami a szerződésben szerepel, ezzel próbáltuk elősegíteni azt, hogy az iPhone régi verzióját újra cserélhessék.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward