Kávé helyett elektrosokk

Enyhe áramütésekkel stimulálnák a gyakran alváshiánnyal küzdő katonák agyát a Pentagon kutatói. A módszer az eddigiek alapján működőképes, bár azt nem tudni, hogy nincsenek-e hosszabb távon jelentkező mellékhatásai.

Kávé helyett elektrosokk

Érdekes ötlettel álltak elő a koffein helyettesítésére a Pentagon kutatói: enyhe áramütésekkel stimulálnák a katonák agyát. A kávé és az egyéb élénkítő szerek napjainkban még fontosabb szerephez jutnak a hadviselésben, mint valaha, főleg azon „digitális harcosok” körében, akik naphosszat a monitor előtt ülve drónokat irányítanak vagy különféle megfigyelési adatsorokat elemeznek. Bár elsőre meglehetősen meredeknek hangzik az ötlet, a jelek szerint működőképes. Eddig néhány tucatnyi önkéntesen próbálták ki a noninvazív agyi stimulációt a légierő egyik kutatólaborjában, és az eredmények azt mutatják, hogy a módszer élénkebbé és koncentráltabbá is teszi a teljesen egészséges, ám gyakran alváshiánnyal küzdő katonákat.

„A stimuláción átesők sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak a teszteken” – mondja R. Andy McKinley, a kutatás vezetője. A továbbiakban többek közt arra kíváncsiak a szakértők, hogy mennyire biztonságos az enyhe sokkolásos módszert rendszeresen alkalmazni. Az eddigiek során jelentkező mellékhatások szinte elhanyagolhatóak: némi bőrirritáción és rövid ideig tartó, nagyon enyhe fejfájásokon kívül semmi másra nem panaszkodtak az önkéntesek.

Az utóbbi években a számítógépes rendszerek rendkívül sok feladatot átvettek a fegyveres szervek tagjaitól, a befutó információk átnézésére és mérlegelésére azonban továbbra is az emberi elemzők a legalkalmasabbak. Ennek következtében napjaink katonái egyre több időt töltenek a monitorok előtt, tengernyi információ áttekintése alapján hozva meg a fontos döntéseket. Ehhez a munkához viszont már egészen másfajta figyelem szükségeltetik, mint korábban: nagy mennyiségű adatot kell áttekinteni, és gyors döntéseket hozni.

Az egyes pszichiátriai kórképek kezelésére régóta alkalmazott elektrokonvulzív kezelés, közismertebb nevén az elektrosokk-terápia jelentős stigmákat hordoz. Ez főként annak köszönhető, hogy a korai időszakban érzéstelenítés nélkül és a mainál jóval nagyobb dózisokban alkalmazták, komoly kognitív zavarokat és egyéb súlyos mellékhatásokat váltva ki. Napjainkban már pontosan az agy kívánt régiójában váltják ki a szakértők a kezelés eredményességéhez szükséges „minirohamokat”, a mellékhatások pedig jóval enyhébbek.

Egészséges egyéneken viszonylag kevés kísérletet végeztek a kezeléssel kapcsolatban, a rendelkezésre álló információk alapján azonban valóban működhet a Pentagon ötlete. Korábban igazolták például, hogy az agy egyes régióit stimulálva az alváshiányos alanyok jóval pontosabb matematikai számítások elvégzésére képesek. Összességében azonban nagyon keveset tudni a módszer egyéb hatásairól, így számos további vizsgálatra lesz szükség annak engedélyezése előtt.

Az egyik problematikus pont, hogy az agy egy részét stimulálva a többi régió aktivitása csökken. Így nagyon precízen kell megválasztani, mit kell ingerelni és mit nem, ez pedig meglehetősen komplikált kérdés, főleg úgy, hogy az aggyal kapcsolatos ismereteink még mindig meglehetősen korlátozottak. Az eddigi eredmények azonban nagyon bíztatóak. Az elektromos élénkítés ráadásul sok előnnyel rendelkezik a kávéval és az energiaitalokkal szemben, nem jelentkezik például a nagyobb koffeinbevitel során gyakran tapasztalt idegesség, és nem emeli meg a vérnyomást sem. A kísérletek során egy alkalommal 30 órás ébrenlét után alkalmazták a kezelést. Az alanyok arról számoltak be, hogy a teljesen felfrissültek, és kétszer jobban teljesítettek a feladatok elvégzésekor, mint az elektrosokkon át nem eső társaik. A koffein ugyanakkor ezen a ponton már teljesen hatástalannak mutatkozott.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward