Kapszaicinnel a hosszú életért?

A fájdalomreceptorok blokkolása egerekben az élettartam meghosszabodását válthatja ki, és az anyagcsere megfiatalodását is maga után vonhatja.

Kapszaicinnel a hosszú életért?

A fájdalomreceptorok blokkolásával meghosszabbítható az egerek élettartama, ráadásul anyagcseréjük is megfiatalodik a folyamat eredményeként, derül ki a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából. A kísérleti állatok a receptorok kiiktatása után a korábbinál erősebb inzulinválaszt produkáltak, így könnyebben megbirkóztak a magas vércukorszinttel.

„Úgy véljük, hogy a fájdalomreceptorok gátlása nemcsak a fájdalomcsillapításban lehet hasznos, hanem az élettartam megnyújtásában és a szervezet egészségét biztosító folyamatok fenntartásában is. Különösen biztatóak az eredmények ami a cukorbetegség és az elhízás lehetséges kezelését illeti” – mondja Andrew Dillin, a kutatás vezetője. „Ahogy az emberek idősödnek, gyakran számolnak be fokozódó fájdalmakról, ami arra utal, hogy a fájdalom és az öregedés folyamata közt létezik valamiféle összekötő kapocs.”

Az említett, úgynevezett TRPV1-receptorok érdekessége, hogy az erőspaprika csípősségét adó molekula, a kapszaicin is képes aktiválni ezeket, éppen ezért kapszaicinreceptorokként is szokták emlegetni őket. Ezek a receptorok magas hőmérsékletekre és fájdalomingerekre reagálnak, és aktiválódásuk hatására egy CGRP nevű fehérje bocsátódik ki a hasnyálmirigyből. Ez utóbbi protein gyulladásos folyamatokat indít be, illetve akadályozza az inzulin felszabadulását, ezzel pedig a vércukorszint emelkedését váltja ki.

A TRPV1-receptorok folyamatos, fokozott ingerlése azonban idővel az idegsejt elhalásához vezet. Ez lehet a magyarázat arra, hogy kapszaicinben gazdag étrend esetén miért alacsonyabb a cukorbetegség és az egyéb anyagcsereproblémák előfordulása. Korábbi kutatások során az is kiderült, hogy a TRPV1-receptorokkal nem rendelkező kísérleti egerek jóval kevésbé hajlamosak a túlevés nyomán fellépő elhízásra. Ezt az útvonalat egy migrénellenes szer is kiaknázza, ennek hatóanyaga a CGRP termelődését gátolja, és nagyon hasonló általános hatásokat vált ki a szervezetben, mint a kapszaicinreceptorok blokkolása.

Dillin és kollégái olyan egerekkel kísérleteztek, amelyek nem rendelkeztek ezekkel a receptorokkal. Az állatok négy hónappal hosszabb ideig éltek, mint genetikailag nem módosított társaik, ami az élettartam nagyjából 14 százalékos megnyúlását jelenti. (A hím egerek esetében 12 százalék, a nőstényekben 16 százalék volt ez az érték.) A kapszaicinreceptorok hiánya ráadásul azt eredményezte, hogy az egerek idős korukra is megőrizték fiatalos anyagcseréjüket: szerveztük gyorsan eltakarította a vérbe kerülő cukrot, és különösebb testmozgás nélkül is viszonylag sok kalóriát voltak képesek elégetni. Az említett migrénellenes szer normális genetikájú, idősebb egereknek adásával hasonló eredményt értek el a szakértők: az állatok metabolizmusa fiatalkori, egészséges állapotába állt vissza.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pusztán kapszaicinben gazdag étrenddel is megnyújtható-e az élettartam, illetve hogy mindezen megfigyelések az emberi szervezetre vonatkoztatva is helytállóak-e, de Dillin mindenképp szeretné kideríteni. A kutató ugyanakkor hozzátette, hogy a fájdalomérzet nagyon fontos szerepet játszik az élőlények túlélésében, így a receptorok megőrzése a vadon élő állatok számára vélhetően több előnnyel jár, mint a fiatalos anyagcsere megőrzése vagy éppen a hosszú élet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward