A rendszeres, flavonidban gazdag kakaó fogyasztása csökkenti az elmezavar, a cukorbetegség, a szívinfarktus, és az agyvérzés kialakulásának veszélyét – állítja egy nemrégiben végzett felmérés.
A Harvard Medical School (Boston, Massachusetts) tudósai a Közép-Amerikai partoknál fekvő Karib-tengeri szigetcsoporton élő őslakos kunák szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy sem a fiatal, sem pedig az idős őslakosoknak nem magas a vérnyomása. Ugyanakkor ez már nem igaz azokra az őslakosokra, akik a szigeteket elhagyva a szárazföldre költöztek. 
25 évnyi fáradhatatlan kutatás után a tudósok végre rájöttek a titok nyitjára: a kakaó. A kuna őslakosok ugyanis naponta több csészényi kakaóit is elfogyasztanak, azonban az áttelepülés után régi jó szokásukat is elhagyták, vagy megváltoztatták.
Megvan hát a hiányzó láncszem. A tudósok arra is rájöttek, hogy a kuna indiánok kakaójának rendkívül magas a flavonid tartalma, ugyanakkor a kontinensen található kakaóbabok lényegesen kevesebb flavonidot tartalmaznak.
Már korábban is bebizonyították, hogy a növényekből kivont flavonoidok olyan másodlagos metabolitok, amelyek nagyban serkentik a test védekező képességét a rákkeltő és allergén anyagokkal, valamint a vírusokkal szemben.  Ha mindez igaz, akkor a flavonidok alapvető szerepet játszhatnak a rák és a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. (A kakaón kívül számos más étel is tartalmaz flavonidokat, így például a gyümölcsök, zöldségek, a tea és a vörösbor is.) Kissé kesernyés íze miatt azonban a gyártás során legtöbbször kivonják a kakaóból az áldásos hatású flavonidokat.
Az elméletük bebizonyítása végett a tudósok flavonidban gazdag kakaót itattak több 50 év feletti idősebb emberrel, egy másik csoport ugyanakkor flavonidmentes kakaót fogyasztott. És az eredmény: bebizonyították, hogy a flavonidokban dúskáló kakaót fogyasztó emberek agyának vérellátása 10-15%-kal jobb volt, mint a sima kakaót fogyasztó csoporté.
A tudósok azt is megemlítették, hogy szerencsére egyre több kakaó- és csokoládégyártó ismeri fel a flavonidok jótékony hatását, így nem vonják ki azt a gyártás során.