Jupiter 2.0

Alig 200 fényévre egy olyan bolygót találtak, amely egy Naphoz hasonló csillag körül kering a Jupiterrel egyező távolságban, és méretében is hasonlít ez utóbbira.

Jupiter 2.0

Egy nemzetközi tudóscsoport az Európai Dél Obszervatórium (ESO) 3,6 méteres távcsövének segítségével egy olyan bolygót fedezett fel körülbelül 200 fényévnyire, amely rendkívüli módon hasonlít a Jupiterhez, ráadásul egy Naphoz nagyon hasonló csillag körül kering. A jelenlegi bolygóképződési elméletekben kiemelt szerep jut a gázóriáshoz hasonló tömegű bolygók létrejöttében, mivel ezek a legelfogadottabb modellek alapján nagyon lényegesek a bolygórendszerek struktúrájának kialakításában.

A HIP 11915 katalógusjelű csillag körül keringő óriásbolygó jelenléte éppen ezért a szakértők szerint azt is sugallhatja, hogy más, a Naprendszer égitestjeihez hasonló objektumok is létezhetnek a rendszerben. Ezt az is alátámasztja, hogy a központi csillag mind összetételében, mind korában a Napra hajaz, vagyis vélhetően nagyon hasonló környezetben keletkezett, mint a mi központi csillagunk.

Az exobolygók felfedezésének első másfél évtizedében az alkalmazott észlelési módszerekből adódóan döntően olyan planéták akadtak horogra, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak a közvetlen környezetünkben látott bolygókhoz. Az óriási méretű, csillagukat néhány nap alatt megkerülő forró jupiterek a fedési módszerrel sokkal könnyebben detektálhatóak voltak, mint a piciny kőzetbolygók vagy a távoli óriásbolygók. Az észlelési technikák tehát ironikus módon pontosan arra nem igazán voltak alkalmasak, hogy a miénkhez hasonló bolygórendszereket találjanak.

Az utóbbi években azonban más metódusokkal egyre több kisebb kőzetbolygót is sikerült észlelni, a Naprendszerhez hasonló szerkezetű, belül kőzetbolygókat, kívül gázóriásokat tartalmazó rendszerre azonban még mindig nem akadtak rá a szakértők. Márpedig sok kutató véli úgy, hogy rendszerünk szerkezete, amelynek kialakulásában a Jupiter gravitációja kulcsszerepet játszott, nagyon fontos feltétele lehetett az élet kialakulásának.

Az ESO mostani kutatását egy brazil tudóscsoport vezeti, és céljuk pontosan az lenne, hogy a Naprendszerhez hasonló bolygórendszereket találjanak. Ehhez elsődlegesen a Naphoz hasonló csillagokat vesznek célba, majd radiális sebességméréssel (a színképvonalakban észlelt apró eltolódások révén) igyekeznek bolygókat találni ezek körül. Így akadtak rá a HIP 11915 körül keringő, Jupiterhez hasonló planétára is, abban is hasonlít a Naprendszer ötödik bolygójára, hogy ezzel szinte egyező távolságban kering csillagától. Az égitest ezzel a Jupiterhez leginkább hasonlító exobolygónak számít.

Ahogy már említettük, a HIP 11915 korában és összetételében is a Napra hajaz, ami azért is érdekes, mert a mi központi csillagunk spektrumában a kutatók elmondása szerint a belső kőzetbolygók léte is halvány nyomot hagyott, vagyis ha ehhez hasonló spektrumot sikerül fotózni egy másik csillag kapcsán, lehetséges, hogy annak közelében is akadnak kőzetbolygók. A kutatócsoport vezetője, Jorge Melendez elmondása szerint a Föld és a Naprendszer ikertestvérei utáni kutatás a csillagászat legizgalmasabb vállalkozásainak egyike. A még mindig ritkának számító hosszú periódusú gázóriások minél több példányának detektálása pedig nagyon fontos lépést jelent ezen rendkívül érdekes cél megvalósítása felé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward