Júniusi égbolt

A Vénusz-átvonulást követően sem lesz hiányunk bolygókból, a hónap során összes szomszédunkat megfigyelhetjük az éjszakai égen.

Júniusi égbolt

Június 6-án hajnalban megtörtént a Vénusz átvonulása a Nap előtt, számos érdekes felvétel és bizonyára nagyon hasznos mérések készültek az esemény alatt, amelyekről a jövőben még hallhatunk. A mellékelt videó az Európai Űrügynökség Proba-2 nevű mikroszatelitjének fedélzetéről mutatja be az áthaladást. (A Vénusz látszólagos hintázása a műhold mozgásának következménye.) A hónap hátralevő részében is érdemes lesz figyelni a bolygót napkelte előtt a keleti látóhatár közelében, ahogy egyre távolodik a Naptól, mérete lassan csökken, sarlója pedig hízni kezd.

 

Ami a többi bolygót illeti, a Merkúr a nyugati égbolt alján bukkan fel napnyugta után, a hónap elején fél órával, június végén pedig már másfél órával csillagunk után nyugszik. A Mars az Oroszlán, majd a Szűz csillagképben halad előre, a délnyugati égen látható az éjszakák első felében. A Jupiter megfigyelését június 10. után érdemes megkezdeni, ekkor napkelte előtt már feltűnően látszani fog a keleti ég alján. A Szaturnusz a Szűz csillagképben halad előre, és az éjszaka első felében észlelhető. Az Uránusz a Cetben látható az éjszakák második felében, a Neptunusz szintén éjfél körül kel, és a Vízöntő csillagképben érdemes keresni.

A nyári éjszakák érdekes látványát adják a világító felhők (NLC), amelyek jóval napnyugta után, szinte teljes sötétség idején figyelhetők meg. Ezek a legmagasabban tartózkodó megfigyelhető felhők, már a mezoszférában helyezkednek el 75-85 kilométeres magasságban, és aprócska jégkristályokból állnak, melyeket megvilágít a horizont alatt tartózkodó Nap fénye.

Június 21-én lesz a nyári napforduló, vagyis onnantól kezdve ismét rövidülni kezdenek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, legalábbis az északi féltekén, ahogy a Nap egyre alacsonyabb pályát fut be az égen.

Forrás: mcse.hu

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward