Shop menü

JÖVŐRE VISSZAESHET AZ ÉRDEKLŐDÉS A TSMC 3NM-ES ELJÁRÁSA IRÁNT

Az Apple és a Qualcomm egyaránt csökkenti a rendeléseket Ming-Chi Kuo információi szerint.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jövőre visszaeshet az érdeklődés a TSMC 3nm-es eljárása iránt

A TSMC 3 nm-es gyártási eljárása jelenleg a Szent Grál, mindenki szeretne ehhez hozzájutni, de nagyon keveseknek adatik ez meg pillanatnyilag. Most lényegében exkluzívan az Apple használja, persze ez nem lesz mindig így. Jövőre már mások is hozzáférnek az új technológiás gyártási kapacitásokhoz, és most úgy fest, hogy az Apple-nek sem lesz már túl nagy igénye erre.

Ming-Chi Kuo ágazati forrásokra hivatkozva most éppen arról számolt be, hogy a TSMC a vártnál sokkal kevesebb lapkát gyárthat majd 2024-ben a 3 nanométeres eljárásait kihasználva.

Jelenleg az Apple A17 Pro lapka készül ezt kihasználva, és már a következő generációs Apple M rendszerchipek is ezt fogják alkalmazni. Azonban most úgy fest, hogy ezekre nincs már olyan nagy igény, mint ahogy a vállalat eredetileg számolt. Éppen ezért a TSMC irányába leadott rendeléseket is megvághatta az Apple.

Galéria megnyitása

Kuo úgy látja, hogy a cupertinóiaknak több szempontból is módosítania kellett a terveit. Egyrészt most úgy számolnak, hogy bizonyos termékek iránt csökkenni fog a kereslet, másrészt pedig komponenshiány léphet fel, ami a kész termékek kihozatalát korlátozhatja. Az iPhone-ok jól fogynak majd és ezek rendben is vannak, az Apple A17 Pro lapka és annak utódja a terveknek megfelelően készülhet. A probléma más termékvonalakon van.

A korábban várthoz képest kevesebb MacBook és iPad találhat majd gazdára, ugyanis a COVID-19 járványt követően az otthonról dolgozók száma a vártnál is jobban megcsappant. Éppen ezért már kisebb az igény a notebookokra és a táblagépekre, mint ahogy azt előzőleg kalkulálta az Apple. Arra számított, hogy az iPadek forgalma csökkenni fog, de még a vártnál is nagyobb a most látható és előrejelezhető visszaesés.

Galéria megnyitása

Az Apple bizonyos újdonságai már Mini LED technológiás megjelenítőt használnak, és Kuo információi szerint ebből is hiány alakulhat ki. Emiatt nem lesz képes az Apple a korábban kitűzött mennyiséget legyártani, éppen ezért a rendszerchipekből is elegendő lesz kisebb mennyiség.

Jövőre már a MediaTek és a Qualcomm is leadhatja a rendeléseit a TSMC 3 nm-es gyártási eljárásaira. De Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy a Qualcomm is némi keresletcsökkenéssel számol. A chiptervező kliensei közül a Huawei kiesni látszik, miután minden jel szerint képessé vált a kínai cég arra, hogy kínai partnerekkel megoldja a saját magának tervezett lapkák előállítását. Erre nem számított a Qualcomm.

Galéria megnyitása

Akár 20-30 százalékkal kevesebb rendszerchip készülhet 2024-ben a TSMC-nél 3 nm-en, mint amivel korábban számoltak. Éppen ezért a chipgyártó úgy döntött, hogy kisebb mértékben fogja növelni a kihozatali arányt. Ennek eredményeként a holland ASML nevű végtől kevesebb berendezést vásárol. Az ASML készíti az EUV eljárásoknál alkalmazott készülékeket, és a 3 nm-en már minden esetben használatban van az EUV.

A chipgyártás jelenleg sem áll túl jól, ezt lehet tudni az ellátási lánc különböző tagjaitól. És talán a mélypontot még idén elérjük, de most senki nem számít arra, hogy ez után gyors regenerálódás jönne. 2024 első felében elhúzódhatnak a nehézségek, és inkább 2025-től jöhet fellendülés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére