Jóval több magma van a Yellowstone alatt, mint hitték

A szakértők szerint azonban ennek ellenére nem kell egy esetleges mamutkitörés miatt aggódni. A folyamatos földrengések viszont annál nagyobb veszélyforrást jelentenek. 

Jóval több magma van a Yellowstone alatt, mint hitték

Legalább két és félszer annyi magma van közvetlenül a Yellowstone Nemzeti Park alatt, mint azt korábban feltételezték. Ennek ellenére a területen továbbra is inkább a földrengések jelentik a legfőbb veszélyforrást, nem pedig egy esetleges kitörés. A vulkanikus aktivitásáról híres régió egy úgynevezett forrópont fölött helyezkedik el: a köpeny aljából kiinduló hőoszlopban felfelé áramló magma a kéregbe mélyen behatolva fűti a park gejzírjeit és forrásait. A magma legnagyobb része egy gigantikus kamrában található, pár kilométerre a felszín alatt.

A legújabb felmérések szerint ez a kamra nagyjából 80 kilométer hosszú és 20 kilométer széles, ezzel a legnagyobb ismert összefüggő magmatest a kéregben, mondta el Robert Smith, a Utahi Egyetem geofizikusa. Az Egyesült Államok nyugati részén található nemzeti park szíve az a kaldera, amely egy 2,1 millió éve bekövetkező vulkánkitörés során keletkezett, amikor a vulkán önmagába roskadt.

A szakértők több mint 4500 földrengés adatai alapján térképezték fel a felszín alatt húzódó magmatömeget. Mivel a szeizmikus hullámok az olvadt kőzetekben lassabban haladnak, mint a szilárd rétegekben, a rengések tanulmányozása révén pontos kép alakítható ki arról, hogy mi is rejtőzik a mélyben. Az adatok alapján a kamra leginkább egy 4000 köbkilométer térfogatú szivacsra emlékeztet, amelyet 6−8 százalékban tölt ki a magma. A kamra nagyrészt a kaldera alatt helyezkedik el, illetve északkeleten enyhén túlnyúlik azon.

A kamra fölötti 5−10 kilométeren a kéreg jelentősen hűvösebb és ridegebb, így a rengések során könnyen megreped. A területen nem is egyedi földrengések, hanem rengéssorozatok a jellemzőek: a kutatók mérései szerint kisebb rengések minden másodpercben jelentkeznek. Az állandó földmozgásoknak köszönhetően a vulkáni gázok és a magma okozta feszültség folyamatosan enyhítődik.

A Yellowstone területén utoljára 640 ezer éve volt nagyobb kitörés, azóta pedig 50−60 kisebb kitörés következett be, a legutóbbi 70 ezer éve. Ahogy már említettük, a térségben sokkal gyakrabban enyhítődik kisebb-nagyobb földrengések formájában a kéregben felgyülemlett feszültséget, mint kitörésekkel. Ezen rengések közt pedig katasztrofálisak is akadnak. A legutóbbi nagyobb esemény 1959-ben volt, ekkor egy 7,3 magnitúdós rengés 28 ember halálát okozta. Smith elmondása szerint tehát a mamutkitörések helyett inkább a földmozgásoktól kell félni, hiszen ezek a régió természetéből jóval gyakoribbak.

A hévizek egyike, a 69,8 °C-os Morning Glory Pool, amelyből a szeizmikus aktivitás hatására időnként gejzír tör elő

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward