Jön az új Zune

Majdnem egy év telt el a Microsoft hordozható zenelejátszója, a Zune kiadása óta. Időszerű, hogy a redmondi székhelyű vállalat új modellekkel frissítse, cserélje le a kínálatot.

Jön az új Zune

Majdnem egy év telt el a Microsoft hordozható zenelejátszója, a Zune kiadása óta. Időszerű, hogy a redmondi székhelyű vállalat új modellekkel frissítse, cserélje le a kínálatot.

A specifikációk nem voltak valami nagyratörőek: 3 hüvelykes QVGA kijelző, 30 GB-os merevlemez, FM rádió, és videólejátszási lehetőség. A legérdekesebb szolgáltatás azonban minden bizonnyal a WiFi volt.

A WiFi-n keresztül lehetőség van zenék, albumok cserélése más Zune-kal, a számítógéppel, valamint új számok letöltésére az interneten keresztül. A Microsoft a fájlcserélésre a "3-nap-vagy-3-lejátszás" DRM sémát alkalmazza. Azonban számítógépes szinkronizáció és vezetéknélküli internetről történő letöltés sajnos sehol sem található az eddigi modellekben.

A Microsoft első hordozható lejátszója nem hódított el nagy szeletet a piacon. Márciusban 2,4 százalékos részesedéssel bírt a Zune, szorosan előtte a Creative 3,3-mal, a SanDisk 9 százalékkal, majd az Apple 73,7 százalékkal. Hogy növelje a részesedést, a vállalat többek között a Halo 3 láz meglovagolásásra külön Halo 3 special edition-t dobott ki, valamint 249 dollárról 199-re csökkentette az árakat.

Jelenleg a Zune nem nagyon erősödött, a márciusi 2,4 százalékról szeptemberig 3 százalékra sikerült feltornáznia magát.

A helyzet változtatására a Microsoft új Zune modellekkel fog megjelenni a piacon. Az újgenerációs flashmemória-alapú lejátszók 4 GB-os (Zune 4) és 8 GB-os (Zune 8) változatban lesznek megvásárolhatók. Az előbbi 149 dolláros (28 000 forintos), az utóbbi 199 dolláros (38 000 forintos) árcédulát fog kapni. Mindkettő rendelkezik WiFi-vel és videólejátszási funkcióval. Fekete, zöld, rózsaszín és piros színben lesznek elérhetőek az új Zune-k.

Emellett még lesz új a merevlemez alapú Zune, a 80 GB-os tárhellyel rendelkező Zune 80, 249 dollárért (47 000 forintért). Ez a 30 GB-os leváltására készült és valamivel nagyobb kijelzővel rendelkezik (3,2 hüvelyk). Az összes új Zune kezelésére a "squircle" lesz használható, ami a körnek és a négyzetnek a keveréke. Ezt a Microsoft Zune Pad-nak nevezte el, és ezzel lehet majd navigálni a menüben. Videók közül a h.264 és MPEG-4 tömörítésűeket tudja lejátszani, a WiFi funkció pedig teljes mértékben ki lesz használható.

A korábbi Zune 30 megújúlt interfésszel továbbra is kapható lesz, mellette pedig egyidőben a Zune 80 is. Az eddigi hordozható lejátszó tulajdonosoknak a Microsoft ingyen firmware frissítést fog biztosítani, hogy az összes új szolgáltatást használni tudják az első generációs lejátszójukon is.

Az eddigiek alapján az újgenerációs Zune-k - különösen a flash-alapú Zune 4 és Zune 8 - üdítő felfrissülést fognak nyújtani a kicsit ellaposodott iPod-uralom alatt lévő piaci szegmensre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward