Jön a testhővel működtetett elektronika

Egy oregoni cég kifejlesztett egy olyan chipet, amely a test hőjét elektromos energiává alakítja át. Az első így működtetett készülékek várhatóan 2014-ben kerülnek piacra 

Jön a testhővel működtetett elektronika

Egy oregoni cég kifejlesztett egy olyan chipet, amely a test hőjét elektromos energiává alakítja át. A készülék elnyeli a bőr által kisugárzott hőt, amit aztán egy termoelektromos generátor árammá alakít át. Az elképzelések szerint a fejlesztés révén a jövőben ezzel az energiával működtethetjük, illetve tölthetjük fel kisebb elektromos készülékeinket.

A Perpetua Power kutatói által TEGwear Technology névre keresztelt újdonság a napelemekhez hasonló elven működik: a testből kiáramló hőenergia elnyelődés közben elektronokat gerjeszt, és beindítja a töltött részecskék áramlását. Egyetlen egy négyzethüvelyknyi (6,54 cm2) méretű chip optimális esetben akár 3 volt feszültséget is generálhat a tervezők elmondása szerint.

A TEGwear egyelőre a fejlesztés fázisában van, így az első testhővel működtetett termékek legkorábban 2014-ben kerülhetnek a piacra. A cég már megbízást és támogatást kapott a Nemzeti Tudományos Alaptól egy olyan karszalag megalkotására, amely révén Alzheimeres betegek tartózkodási helyét lehet meghatározni, a védelmi minisztérium pedig olyan hordható elektronikus készülékek kialakítására adott támogatást, amelyeket különféle megfigyelési akciók során használhatnak. Számos magáncéggel is szerződést kötött a Perpetua Power, így az első testhővel működtetett készülékek közt egyebek mellett okostelefon kiegészítőket (például fejhallgatókat), illetve egészségfigyelő készülékeket (pl. apró szívmonitorokat) is találhatunk majd.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward