Jelentősen többet terem egy új, génmódosított rizsváltozat

Az amerikai és kínai szakértők által létrehozott növény 25–31 százalékkal magasabb terméshozamot produkál elődeinél.

Jelentősen többet terem egy új, génmódosított rizsváltozat

Az újfajta rizst a Purdue Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai hozták létre a CRISPR/Cas9 génszerkesztési eljárással, olyan módosításokat hajtva végre a növény genomjában, amelyeket hagyományos nemesítéssel szinte lehetetlen lett volna megvalósítani. A kutatók 13 olyan gén megváltoztatásával kísérleteztek, amelyek az abszcizinsav nevű növényi hormon működéséhez kapcsolhatók.

Az említett hormon növekedésgátló szerepű, többek közt fontos szerepet játszik a rügyek téli nyugalmi állapotának biztosításában, és egyúttal a növény stressztűrő képességét is javítja. A szakértők több különféle génnel is próbálkoztak, míg végül végeredményül kaptak egy olyan növényt, amely egy sanghaji terepi teszten 25 százalékkal többet termett, mint eredeti állapotában. Egy másik teszten, amelyet Hajnan szigetén végeztek, a terméshozam elérte a 131 százalékot.

A kutatók a génszerkesztéssel úgynevezett PYL-gének működését gátolták, amelyek többek közt lehetővé teszik, hogy a rizs túlélje a szárazabb időszakokat vagy azt, ha növekszik a talaj savassága. Egyúttal azonban növekedést is gátolják, ami a terméshozam növelése kapcsán akadályt jelent.

Mivel a növények genomja meglepően redundáns, vagyis általában minden problémára több megoldás is létezik benne – főleg ha olyan jellemzőről van szó, amely segíti a szervezet túlélését –, a PYL-család egy-egy tagjának kiütése nem volt észlelhető hatással a stressztűrésre.

Az optimális módosítások mellett viszont sikerült elérni, hogy a növény továbbra is ellenálló legyen a külső hatásokkal szemben, de növekedése kevésbé legyen gátolt. A dolog titka a szakértők szerint, hogy bár a PYL-gének mindegyike rendelkezik bizonyos specifikus funkciókkal, egyúttal sok közös is van bennük, így ha egyikük hiányzik, a többiek képesek lefedni működéseit.

A CRISPR-módszer lehetővé tette, hogy a kutatók gyorsan végezzenek el többféle változtatást is a genomban, ami hagyományos nemesítéssel évtizedeket vett volna igénybe, és még akkor sem biztos, hogy lesz olyan végeredmény, amely megfelel az előzetes terveknek. Ennyire célzott mutációkat ugyanis hagyományos úton csak óriási szerencsével és rengeteg próbálkozás árán lehet megvalósítani.

A kutatók a következő lépésben azt fogják vizsgálni, hogy a génmódosítások a laborban használt fajtán kívül azokon is hasonló eredményt hoznak-e, amelyeket jelenleg tömegesen termesztenek. Ha a módszer az elterjedt rizsfajtákon is beválik, nagyban hozzájárulhat az emberiség élelmezésének biztosításához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward