Jéggel irányítanák a kisműholdakat

A pikoszatellitek egyik problémája, hogy egyszerűen nem férnek el bennük a hagyományos meghajtórendszerek, holott néha igen jó lenne, ha lehetne őket irányítani.

Jéggel irányítanák a kisműholdakat

Olcsó és könnyen megvalósítható meghajtórendszert ötlött ki a legkisebb műholdak, a Masat−1-hez hasonló pikoszatellitek számára egy holland kutatócsoport. Ezek az űreszközök alacsony költségeik miatt egyre népszerűbbek, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a kevés pénzből gazdálkodó intézmények, például az egyetemek vagy kisebb kutatóintézetek is kísérletezhessenek az űrben, valamint hogy az új generációk minél hamarabb gyakorlati ismereteket szerezhessenek az űriparral kapcsolatban. A pikoszatellitek általában egyfajta feladatot látnak el, vagyis egy dolgot mérnek, és azt is meghatározott ideig, néhány hónapig vagy maximum néhány évig.

Éppen kis méretük miatt a meghajtás kérdése mostanáig megoldhatatlan problémának tűnt, hiszen egyszerűen nincs hely arra, hogy ezt hagyományos módon oldják meg, ugyanakkor időnként nagyon jó lenne, ha kisműholdak is képesek lennének manőverezni. Amit meghajtórendszer nélkül meg lehet csinálni ezekkel az űreszközökkel, azt már megtettük, mondja Angelo Cervone, a Delfti Egyetem kutatója. A szakértő és kollégái éppen ezért egy egyszerű, ám annál hatásosabb, jéggel működő meghajtórendszeren dolgoznak.

Pikoszatellit-eregetés a Nemzetközi Űrállomáson (2014. január)

Elképzelésük szerint egy-egy pikoszatellit nagyjából 100 gramm vízjeget kapna üzemanyagként. Az űrbéli alacsony nyomású környezetben a jég szublimál, vagyis szilárdból rögtön gáz halmazállapotúvá válik. Cervone tervezett rendszerében a vízgőz molekuláit egy napelemekkel üzemeltetett lap melegítené tovább, így azok elszökés közben nagyobb hajtóerőt generálnának. Bár a szivárgó vízgőz még így sem fog hatalmas erőket kifejteni az űreszközre, az űr vákuumában erre nincs is szükség, hiszen egy kis lökés is elég ahhoz, hogy a piciny műhold új pályára álljon át.

A terv legnagyobb kihívása annak megoldása lesz a szakértők szerint, hogy hogyan tartsák fagyott állapotban a négy evőkanálnyi jeget a kilövés ideje alatt, amely a berakodással együtt napokig elhúzódhat. A víz űrbéli újrafagyasztásához ugyanis még több dolgot kellene belepakolni a műholdak piciny belső terébe, így jó lenne ezt a Földön megvalósítani. A jeges megoldás nagy előnye, hogy olcsóságán túl nagyon biztonságos is, hiszen más módszerekkel ellentétben nem kell attól félni, hogy az üzemanyag felrobban, és tönkreteszi a kisműholdat, így ha a fagyasztva tartást sikerül megoldani, ideális lehet a Föld körül rövidebb időre bevetett szatellitek irányítására.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward