Jég helyett sóból állhatnak a Ceres fényes foltjai

A Dawn űrszonda adatait kiértékelő kutatók szerint az biztos, hogy a korábban hittel ellentétben az egyre több helyen feltűnő fényes foltokat nem vízjég alkotja.

Jég helyett sóból állhatnak a Ceres fényes foltjai

A NASA szakértői a héten Franciaországban megrendezésre került Európai Bolygótudományi Konferencián közzétették a Dawnűrszonda legfrissebb eredményeit is a Ceres törpebolygóról. A legfontosabb és talán legmeglepőbb új információ, hogy a szakértők a rendelkezésre álló adatok alapján úgy vélik, az égitesten megfigyelt fényes foltok nem jégből állnak, ahogy korábban hitték, hanem valójában hatalmas sólerakódások.

Chris Russel, a Dawn-projekt vezető kutatója előadása során elmondta, hogy annyi már most biztos, hogy a fehér anyag nem jég, arról azonban, hogy milyen sóról van szó, egyelőre nem tudnak nyilatkozni. Ahogy a Dawn egyre közelebb kerül a Ceres felszínéhez, egyre több hasonlóan fényes folt és csík tűnik fel kamerái előtt. A legnagyobb, már Hubble felvételein is feltűnt pötty valójában durván 15 kilométer átmérőjű, és az Occator-kráterben foglal helyet, a Dawnnak köszönhetően azonban mára világossá vált, hogy a vakítóan fehér pöttyök az égitest számos részén helyet kapnak, és a hegyek némelyikén is fényes csíkokat lehet megfigyelni.

Azt hogy a foltok nem vízjégből állnak, fényvisszaverő képességük alapján állítják a szakértők, és a mért adatok alapján igen valószínű, hogy só borítja a világos részeket. Ami viszont sok szempontból még érdekesebbé teszi az égitestet, mint hogyha vizet azonosítottak volna rajta. A só jelenléte azt jelzi, hogy a felszín aktív, mondja Russel. Ezeket a lerakódásokat nem egy másik égitest hozta magával, hanem a Ceres belsejéből származnak, véli a kutató.

Hogy milyen geológiai folyamatok eredményezhetik, hogy a Ceres számos pontján só szivárog fel a mélyből, azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatni tudnak a szakértők. A kutatócsoport tagjai ugyanakkor azt remélik, hogy ahogy a szonda decemberben elfoglalja legalacsonyabb, 375 kilométer magasságú, végső pályáját, új információkkal fog szolgálni a törpebolygó ezen rejtélyével kapcsolatban is. A 2015 márciusában a Cereshez érkezett űreszköz a tervek szerin jövő nyárig tanulmányozza majd az égitestet.

A szakértők a nantes-i konferencián új topográfiai térképeket is közzétetteka Ceres felszínéről, illetve az égitest legfrissebb kompozíciós térképét is bemutatták. Az eddig begyűjtött adatok egyelőre nem kínálnak magyarázatot az égitest másik nagy rejtélyére, vagyis arra, hogy mi formálhatta a törpebolygó felszínén látható 6 kilométer magas, meredek hegyet. A Dawn jelenleg 1470 kilométeres magasságban kering a Ceres fölött, és decemberig különböző magasságokból összesen hatszor fényképezi végig a törpebolygót teljes felszínét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward