Javult a AMD helyzete az x86-os CPU-k piacán

A napokban vált elérhetővé mind az Intel, mind pedig az AMD legfrissebb jelentése, amelyek a vállalatok elmúlt negyedéves pénzügyi eredményeiről adtak képet. Ahogy az várható volt, az Intel ismét nagyon szép negyedévet zárt, ám az AMD esetében ugyanez már nem mondható el. Most végre a processzorpiaci részesedéseket taglaló elemzések is befutottak, amelyek tartogatnak egy-két meglepetést.

Javult a AMD helyzete az x86-os CPU-k piacán

A napokban vált elérhetővé mind az Intel, mind pedig az AMD legfrissebb jelentése, amelyek a vállalatok elmúlt negyedéves pénzügyi eredményeiről adtak képet, most pedig végre a processzorpiaci részesedéseket taglaló elemzések is befutottak, amelyek tartogatnak egy-két meglepetést.

A Mercury Research elemzői által készített helyzetkép ezúttal nem a teljes processzorpiacról, hanem annak csak egy részéről, az x86-os architektúrára alapozó processzorok szegmensének elmúlt negyedéves alakulásáról számol be. Az alábbi táblázat szerint úgy látszik, hogy mind az Intel, mind pedig a VIA processzorpiaci részesedése csökkent az egy évvel ezelőttihez képest: előbbié 81,3%-ról 79,9%-ra, míg utóbbié 0,9%-ról 0,8%-ra. Az AMD ezzel szemben, ha kis mértékben is, de magabiztosan növelte piaci részesedését az asztali- és mobil PC processzorok szegmensében.

A fentiek nem a bevételek tekintetében elért piaci részesedéseket mutatják, hanem a szállítási mutatók alapján elért teljesítményt (a táblázatban a kerekítési hibák miatt jön ki két oszlopban az összeredmény 100,1%-nak).

Hogy mi állhat a vállalat egyre növekvő piaci részesedése mögött? A Mercury Research elemzői egyértelműen a Fusion család kedvező fogadtatásával magyarázzák a piaci részesedés növekedését. Állításukat alátámasztja, hogy a második negyedév folyamán az AMD a mobil processzorok szegmensében 10%-kal növelte szállítási mutatóit, ami egyértelműen a Fusion APU egységek kedvező fogadtatásának köszönhető. Ez utóbbi miatt a mobil processzorok szegmensében ugyan nőttek az AMD bevételei az elmúlt negyedév folyamán, de a gyenge szerverprocesszor eladások, a stagnáló asztali processzor eladások és a grafikus divízió bevételeinek csökkenése miatt mégsem alakult jól az utóbbi negyedév, már ami a pénzügyi helyzetet illeti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward