Játssz az eszedért!

Kifejezetten időseknek dolgoztak ki egy olyan játékplatformot európai kutatók, amely nem csak formában tartja a szellemi képességeiket, de figyelmeztetni is tud azok esetleges romlására, valamint még a szocializációt is elősegíti.

Játssz az eszedért!

Kifejezetten időseknek dolgoztak ki egy olyan játékplatformot európai kutatók, amely nem csak formában tartja a szellemi képességeiket, de figyelmeztetni is tud azok esetleges romlására, valamint még a szocializációt is elősegíti.

Az EU-támogatta ElderGames projekt tehát egy igen fejlett technikájú platformot fejleszt, amelyet arra az alapelgondolásra építenek, hogy a játék edzi az agyat és összehozza az embereket - mindezt pedig az idősek igényeihez igazítva, biztosítva a könnyű kezelhetőséget.

Malena Fabregat, az ElderGames koordinátora elmondta, hogy a tapasztalatok igen pozitívak, és az idősek meglepően gyorsan túl tudtak lépni az esetleges technika iránti aggályaikon, és valóban sikeresen edzették a megfelelő kognitív képességeiket (így például figyelemösszpontosítást, tervezést, problémamegoldást, döntéshozatalt, mozgáskoordinációt és memóriát) a játékok segítségével.

A játékok lehetőségeit folyamatosan fejlesztik, hogy minél vonzóbbak, élvezetesebbek legyenek, és ugyanakkor minél több kognitív képességet tudjanak nyomon követni és fejleszteni, miközben a társas együttlétet is lehetővé teszik. Fabregat elmondása szerint a dolog egyik legfőbb előnye az, hogy értelmes és érdekes időtöltést biztosít az időseknek, elhárítva így az eltompító unalom fenyegető veszélyét.

A platform alapvetően kamerákra, mutatópálcákra és nagy plazma- vagy LCD-kijelzőkre épül, mivel a gyakorlati eredmények egyértelmű tanúsága szerint így tudják a legkönnyedebbé és természetessé tenni a játékok vezérlését. Jelenleg a platform 20 különböző játékból áll, amelyek együtt valamennyi kritikus kognitív funkciót lefedik, és nyilvántartják a játékosok eredményeit, így nyomon követhető velük minden esetleges ingadozás, visszaesés és fejlődés is.

Több országban is tesztelték már az alkotásaikat, az eredmények pedig egybehangzóak: átütő siker minden fronton, élvezeti érték és szellemi kihívás tekintetében egyaránt - és a gondozók és orvosok is nagyra értékelik a platformot, mivel valóban hatékonyan mutatja az egyes képességek alakulását, és már az apró kilengéseket is megbízhatóan jelzi, valamint mivel csoportos és egyéni adatokat is szolgáltat - mindezt ráadásul úgy, hogy az idősek végig nyugodtak, ellazultak és jókedvűek, ellentétben a hagyományosan idegesítő vagy legalábbis aggasztó állapotfelmérő tesztekkel.

A tanulság tehát egyértelmű: a jó és értelmes játékok nem csak hogy korosztálytól függetlenül szórakoztatóak, de még az agyat is frissen tartják. És bár ezt eddig is sejthettük, most már legalább ez is "hivatalos ténnyé" vált.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward