Japán űrliftet tervez

A tokiói székhelyű Obayashi Corporation hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta egy űrlift terveit, amely már 2050-ben 36 ezer kilométeres magasságba szállítaná utasait.

Japán űrliftet tervez

A tokiói székhelyű Obayashi Corporation hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta egy űrlift terveit, amely már 2050-ben 36 ezer kilométeres magasságba szállítaná utasait. A „liftakna” teljes magassága 96 ezer kilométer lesz (ez nagyjából a Hold‒Föld távolság negyede). Az űrlift ötlete számos science fiction regényben szerepel, az építőipari cégnél viszont úgy gondolják, hogy karbon nanocsövek alkalmazásával valósággá válhat az ötlet.

36 ezer kilométeres magasságban egy köztes állomást iktatnának be, ahová laboratóriumokat, lakóhelyiségeket, illetve napelemes generátorok terveznek elhelyezni. A lift egyszerre 30 ember szállítására lesz alkalmas, és 200 km/órás sebességgel 7 és fél nap alatt éri el az állomást.

A karbon nanocsövek tömeggyártásának megoldása kulcsfontosságú a projekt szempontjából, mint ahogy az is biztos, hogy Japán egyedül nem lesz képes megvalósítani a tervet, így nemzetközi összefogásra lesz szükség, mondták a cég képviselői.

„Jelen pillanatban még körülbelüli összeget sem tudunk mondani a várható költségekre. De megkezdjük az előkészületeket, hogy mindez ne csak egy álom maradjon” ‒ hangzott el a bejelentésben. Mindent összevetve a tervezet kevéssé tűnik realisztikusnak, de egy biztos: nagyon jól hangzik.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward