Izzadó háztetők

Az ETH Zürich kutatói által kifejlesztett anyag a tetőre helyezve szivacsszerűen magába szívja az esővizet, majd nagy melegben kiengedi a tárolt nedvességet, amely párolgás közben hőt von el az épülettől.

Izzadó háztetők

Az izzadás a test lehűtésének egyszerű, de annál hatásosabb módja. Az élőlények régóta sikeresen alkalmazzák a túlhevülés elkerülésére, és mostantól az ETH Zürich kutatóinak köszönhetően talán az épültek hűtésére is bevethető lesz valami nagyon hasonló metódus. Wendelin Stark munkacsoportja egy olyan anyag kifejlesztésén dolgozik, amely a tetőre helyezve szivacsszerűen magába szívja az esővizet, majd kellő erejű napfény hatására kiengedi a tárolt nedvességet, amely párolgás közben hőt von el az épülettől.

Az izzadó tetőmatracok egy speciális polimerből (PNIPAM) készülnek, amelyet egy vízáteresztő membrán vesz körbe. A szivacsos anyag víztároló kapacitása hőmérsékletfüggő, ha 32 ˚C-nál melegebbre hevül, zsugorodni kezd, és közben kifacsarja magából a vizet, amely a membránon át távozva elpárolog annak felszínéről.

A kutatók egyelőre csak nagyon kis méretekben tesztelték az elképzelést, modellvasúthoz tartozó épületek tetejét fedték be az apró, fél centiméter vastagságú szivacsmatracokkal, majd egy napot imitáló lámpát irányították rájuk. A PNIPAM-mal szigetelt házakban a hőmérséklet jóval lassabban emelkedett, mint azokban, amelyekre nem helyezték fel a matracokat.

A szakértők számításai szerint valós méretekben már egy pár milliméteres szivacsborítással is rengeteget lehetne spórolni az épületek aktív hűtőrendszereinek működtetésén. Egy meleg júliusi napon akár hatvan százalékkal is kevesebbet fogyaszthatnak az ilyen szigetelésű épületek légkondicionálói.

Ehhez persze még rengeteg a tennivaló. Meg kell vizsgálni például, hogyan viselkedik az anyag hidegebb időben,  bírja-e a fagyot, hogyan lehet megakadályozni penészedését stb. Ötletnek mindenesetre nem rossz, és ha végül nem is biztos, hogy pontosan most felvázolt módon valósul meg, az izzadásra hajazó hűtés épületekre adaptálásában van fantázia. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward