Itt a csikizhető és csipkedhető telefontok

A bizarr fejlesztés szintetikus emberi bőrből készült.

Itt a csikizhető és csipkedhető telefontok

Az újfajta, kinézete is bőrszerű tok Marc Teyssier, a Telecom Paris és kollégái fejlesztése. A szakértők célja egy olyan anyag megalkotása volt, amely a bőrhöz hasonlóan viselkedik, ha megérintik, és reagál is a különböző érintésekre, újfajta interaktív felületet hozva létre a tokban található készülék irányítására.

A szintetikus bőr többek közt simításra, a nyújtásra/feszülésre és arra is képes reagálni, ha megcsípik. „Olyan telefont akartam, amit csipkedni lehet” – mondta el Teyssier annak kapcsán, hogy miért vágtak bele a fejlesztésbe, amely aztán ennél sokkal többre is képessé vált, így az emberi érzelmi kommunikáció tapintásos részének számos gesztusát tudja érzékelni.

A mesterséges bőr jeleit értelmező rendszert úgy programozták, hogy értelmezze a gesztusokat, és különböző érzelmeket kapcsoljon ezekhez. Ha például hirtelen nagy nyomást érzékel a bőr, azt a készülék úgy értelmezi, hogy a felhasználó mérges, az ujjal való kopogtató mozdulatokat figyelemfelhívásként értelmezi, míg a simító mozgásokat nyugalmasként fogja fel.

A kutatócsoport két prototípust fejlesztett ki a szintetikus bőrtokból: az egyik ijesztően realisztikusan adja vissza az emberi bőr textúráját, míg a másik sokkal simább, egységesebb felületű, így kevésbé hasonlít bőrünkre. Mindkét verzió három rétegből áll: bennük két szilikonréteg között egy rugalmas rézdrótokból álló hálózat található. A rétegekre eső nyomás megváltoztatja a rendszer elektromos viselkedését, és a változás mértéke alapján történik a gesztusok értelmezése.

A fejlesztői csapat a telefontokokon kívül egy számítógépes érintőpárnát és egy okosórát is létrehozott a bőr felhasználásával, hogy demonstrálják, milyen eszközökben lehetne még érdekes használni az anyagot és az újfajta, gesztusvezérelhető felületet. Teyssier a következőkben azt tervezi, hogy beültetett szőrrel és a hőmérséklet szabályozásával még élethűbbé teszi a szintetikus emberi bőrt.

A fejlesztőknek nem ez az első furcsa találmányuk, korábban többek közt egy olyan élethű, robotikus ujjon dolgoztak, amellyel a telefon képes a felületeken kúszni és megsimogatni tulajdonosát.

 

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap