Iránban ismét hozzáférhető a Gmail

A Gmail egyhetes blokádját azt követően oldották fel, hogy több parlamenti képviselő is hangot adott elégedetlenségének, amiért nem fér hozzá saját e-mailjeihez.

Iránban ismét hozzáférhető a Gmail

Irán egy hét szünet után ismét hozzáférhetővé tette a Gmailt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szolgáltatók szeptember 23-án kezdték blokkolni a levelezőrendszert a kormány utasítására, tiltakozásul az ellen, hogy a Google nem volt hajlandó eltávolítani A muszlimok ártatlansága című videót a Youtube-ról ‒ a videómegosztó használatát egyébként 2009 óta tiltják az országban. Az iszlám köztársaság vezetői évek óta próbálkoznak az internet „megfékezésével”, és különböző módszerekkel igyekeznek elérhetetlenné tenni az állampolgárok számára a nemkívánatosnak ítélt tartalmakat ‒ úgy tűnik, hiába.

Az Asr-e Ertebat című iráni lap hétvégi számában megjelent értesülések szerint a 33 millió iráni internethasználó fele virtuális magánhálózatok (VPN) segítségével kerüli meg a „Filternet” néven emlegetett kormánycenzúra korlátozásait. A helyi VPN-szolgáltatók havi bevétele a becslések szerint megközelítheti a 3,7 millió dollárnak megfelelő összeget.

A BBC perzsa adása, valamint az Associated Press hírügynökség is arról számolt be, hogy a felhasználók többségét, köztük az iráni kormány tagjainak egy részét mélységesen felháborította, hogy nem férnek hozzá a népszerű levelezőrendszerhez. A Gmail blokádját végül azt követően oldották fel, hogy több parlamenti képviselő is hangot adott elégedetlenségének, amiért nem fér hozzá saját e-mailjeihez.

A döntést egy vasárnap Teheránban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol több helyi riporter is jelezte, hogy Irán saját fejlesztésű levelezőrendszerei egyelőre egy lapon sem emlegethetők a Gmail-lel. Ali Hakim-Javadi, kommunikációs és technológiai miniszterhelyettes erre a következőképpen reagált: „Attól még, hogy Mercedesek is akadnak az utakon, nem vezet mindenki azt.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward