Irán saját uránból készített fűtőelemet

Iráni kutatók vasárnap bejelentették, hogy megkezdték az első olyan fűtőelem tesztelését, amelyet az ország területén kitermelt uránércből építettek. 

Irán saját uránból készített fűtőelemet

Iráni kutatók vasárnap bejelentették, hogy megkezdték az első olyan fűtőelem tesztelését, amelyet az ország területén kitermelt uránércből építettek. Az új fűtőelemet alapos ellenőrzés után a teheráni kutatóreaktorban helyezték üzembe, ahol megfigyelik, hogy kielégítően működik-e.

A teheráni kutatóreaktorban orvosi célokra állítanak elő radioaktív izotópokat, és a reaktor jelenlegi fűtőelemei csaknem teljesen kimerültek, ezeket 1993-ban Argentínában vásárolták. Az erőmű működéséhez húsz százalékos dúsítottságú urán szükséges (tehát a teljes anyag húsz százalékát alkotja az urán 235-ös tömegszámú izotópja), ez jóval magasabb arány, mint Bushehr-ben üzemelő orosz építésű erőmű fűtőelemeinél. Ez utóbbiak Oroszországból érkeznek, és kimerülésük után oda vissza is kerülnek.

Az iráni atomenenergia-ügynökség a tesztüzemű fűtőelem dúsítottságáról nem közölt adatot, ami tovább fokozza az ország atomprogramjával kapcsolatban felmerült nyugati aggodalmakat. A szakértők attól tartanak, hogy Irán valódi célja a kilencven százalékos, vagyis fegyvertisztaságú urán előállítása, ezt a teheráni kutatók tagadják.

A húsz százalékosra dúsított uránt általában lemez alakban használják fűtőanyagként, és Nyugaton többen kétségüknek adtak hangot, hogy Irán birtokában lenne a lemez formájú fűtőelem készítéséhez szükséges technológiának.

Az ország már így is komoly szankciókra számíthat az ENSZ és a nyugati kormányok részéről, mivel többszöri felszólítás ellenére sem hagytak fel urándúsítási programjukkal. A vasárnapi bejelentés egy nappal az után érkezett, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke jóváhagyott egy sor olyan intézkedést, melyek az iráni központi bankot és a pénzügyi szektort sújtják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward