Irán országos intranettel helyettesítené a világhálót

Az iráni kormányt már eddig is az internetet leginkább korlátozó szervek között tartották számon, mostani tervük azonban minden eddigi próbálkozásnál bizarrabb.

Irán országos intranettel helyettesítené a világhálót

Az iráni kormányt már eddig is az internetet leginkább korlátozó szervek között tartották számon, mostani tervük azonban minden eddigi próbálkozásnál bizarrabb: létre akarják hozni saját, „tiszta” internetüket. A tervezett rendszer egy, a világhálótól elszigetelten működő, az egész országra kiterjedő intranet lenne, amelynek tartalmát és funkcióit a kormány felügyelné.

Az iráni „nemzeti internet” terve először 2011-ben merült fel, a Riporterek Határok Nélkül szervezete már ekkor felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a kezdeményezésre. Az új rendszer tulajdonképpen a világháló helyettesítésére szolgálna az átlagos állampolgárok számára. A hatalmi és gazdasági elit tagjai (a bankok, a minisztériumok és nagyvállalatok) ezzel szemben továbbra is hozzáférhetnének a nemzetközi hálózathoz is.

Az intraneten kívül egy elektronikus levelezőrendszer és egy keresőmotor létrehozásán is dolgoznak a kormány által megbízott szakértők. A levelezőrendszert mindenki csak saját nevén használhatja majd a hivatalos regisztrációs folyamatot követően.

A saját internet ötlete kétségkívül az egyik legnagyobb szabású kísérlet az online információáramlás kontrollálására egy kormány részéről. Az országos hálózaton megjelenő tartalmakat a tervek szerint folyamatos ellenőrzés alatt tartják, rajta keresztül nem lehet hozzáférni külföldi oldalakhoz, és semmiféle online kommunikáció nem lehetséges az ország határain kívüli felekkel.

Ali Hámenei ajatollah létrehozta a Kibetér Legfelsőbb Tanácsa nevű bizottságot, ennek feladata lesz az intranet felállítása, majd a későbbiek során ennek ellenőrzése és szabályozása is.

A belső hálózat felállításának hátterében nem csak az a szándék áll, hogy szabályozás alá vonják, milyen információk jutnak el az iráni állampolgárokhoz. A kormány aggódik az online kémkedés miatt, így az intranet célja egyúttal mindazon adatokat védelme, amelyeket a vezetők nem kívánnak a világ tudomására hozni. A zárt hálózat megakadályozza netes infrastruktúrán keresztül történő támadások lehetőségét is.

Az előző aggodalmak fellángolásában kulcsszerep jutott a Stuxnet nevű vírusnak, amelyet az iráni atomprogram lelassítására vettek be amerikai és/vagy izraeli oldalról. Eredményeként 2010. november 16-án Irán kénytelen volt leállítani urándúsítóit, miután uráncentrifugáik több mint 20 százaléka megsemmisült a vírus tevékenysége nyomán. Ezen berendezések motorja 1007-es fordulatszámnál már tönkremegy, a Stuxnet pedig rövidebb időszakokra észrevétlenül 1064-es másodpercenkénti fordulatra gyorsította őket. Az iráni hatóságok ugyan állítják, hogy a fertőzést megszüntették, de minden szakértő tudja, hogy mindaddig, amíg az alkalmazott technológiát nem cserélik le, az újabb hasonló fertőzés csak idő kérdése.

Az iráni kormány már most is kiterjedt szűrőrendszert alkalmaz a webes tartalmak hozzáférésének szabályozására. Az országos intranet beindításának időpontjáról egyelőre nincsenek információk, egyes értesülések szerint esetleg már augusztustól működőképes lehet, de ez kevéssé tűnik valószínűnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward