Inzulintermelő sejteket állítottak elő klónozással

Egy szöuli kutatócsoport egy cukorbeteg nő bőrsejtjeinek magját ültette be nukleuszuktól megfosztott petesejtekbe, majd osztódásra bírta ezeket, a keletkező őssejtekből pedig béta-sejteket hozott létre.

Inzulintermelő sejteket állítottak elő klónozással

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy egy amerikai kutatócsoport tagjai először hoztak létre felnőtt testi sejtekből klónozással őssejteket. „Alapanyagul” egy 35 és egy 75 éves férfi bőrsejtjeinek sejtmagját használták, vagyis ezeket ültették be magjuktól megfosztott petesejtekbe. A rendszerhez koffeint adtak, hogy megelőzzék a túlságosan gyors sejtosztódást, időt adva ezzel a petesejt új nukleuszában található géneknek arra, hogy embrionális állapotba álljanak vissza. A sejtet ezt követően elektromos impulzusokkal és vegyszerek alkalmazásával osztódásra biztatták. Végeredményül egy 60−200 sejtből álló csomót kaptak, amelynek embrionális őssejtjeiből némi noszogatásra a szervezet bármely sejtje előállítható lehet.

Az amerikaiak bejelentésével egy időben egy dél-koreai tudóscsoport is közzétette tanulmányát, amelyben arról számolnak be, hogy ők is sikeresen hoztak létre felnőtt testi sejtekből őssejteket, sőt, egy lépéssel tovább menve ezen őssejtekből inzulintermelő béta-sejteket állítottak elő. Az eljárás nagyon hasonló volt az amerikaiak által alkalmazotthoz, vagyis itt is klónozással állították elő a sejteket, mégpedig egy cukorbeteg nő bőrsejtjeinek nukleuszát ültetve be a petesejtekbe.

Ezek a béta-sejtek elviekben teljes mértékben alkalmasak arra, hogy helyettesítsék a páciens hasnyálmirigyében elégtelenül működő béta-sejteket. Valószínűtlennek tűnik azonban, hogy a metódus ennyire személyre szabottan zajlik majd a jövőben, hiszen minden esetben külön klónokat kellene létrehozni, ami meglehetősen drága vállalkozás lenne. Az eljárás támogatói éppen ezért őssejtbankok létrehozásában látják a jövőt, ahonnan be lehetne szerezni az adott páciens immunrendszerének leginkább megfelelő klónsejteket, és ezekből kinevelni a kívánt szövet építőelemeit.

Blasztociszta állapot

Ezzel megoldódna a klónozás egyik nagy problémája, miszerint az eljáráshoz petesejteket kell feláldozni, amelyekből pedig nem áll végtelen mennyiség a rendelkezésre. Az őssejtbankok révén viszont minimális mennyiségű petesejtből gyakorlatilag korlátlan számú őssejtet, illetve testi sejtet lehetne létrehozni.

Ian Wilmut, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, akit leginkább talán Dolly, a bárány létrehozójaként ismer a nagyvilág, azt nyilatkozta, hogy az új eredmények nagyon biztatóak, és új utakat nyithatnak a sejtmagátültetésre alapozott terápiák felé. A következő lépésben össze kellene hasonlítani a felnőtt testi sejtek átprogramozásával kreált, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket a klónozással létrehozott őssejtekkel, és megvizsgálni, hogy melyik változat áll a közelebb a természetes úton keletkező őssejtekhez. Ennek révén mindkét megoldás optimalizálható lenne, és kiderülne, hogy melyiket érdemes az egyes konkrét esetekben használni, véli a szakértő.

Az indukált pluripotens őssejtek első létrehozása nagy lelkesedést váltott ki a szakmából, hiszen azzal kecsegtetett, hogy petesejtek közbeiktatása nélkül is lehetséges új, személyre szabott szöveteket gyártani. Azóta azonban kiderült, hogy ezzel az eljárással is akadnak problémák. A sejtek átprogramozása sok esetben nem bizonyul teljesnek, és több jel is arra utal, hogy a metódussal létrehozott sejtek hajlamosak a daganatképzésre. Egyelőre tehát mindkét módszer távol áll a tökéletestől, ugyanakkor korai lenne bármelyiket is végleg leírni.

Klónozott őssejtekből álló kolónia

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward