Interaktív exobolygó-útikönyvvel állt elő a NASA

A TRAPPIST–1d ideális lehet nyaralásra, de vizet azért vigyünk inkább magunkkal, mert ami rajta van, az egyelőre csak hipotetikus.

Interaktív exobolygó-útikönyvvel állt elő a NASA

A NASA az utóbbi években egyre nagyobb mesterévé válik a tudománykommunikációnak, az exobolygók kapcsán pedig úgy tűnik, hogy különösen elemükben vannak. Az Exobolygó Utazási Iroda nevű kezdeményezés keretében évek óta sokasodó űrutazási posztereik mellé most létrehoztak egy online szimulátort is, amely révén megtapasztalhatjuk, milyen lenne egy-egy Naprendszeren kívüli planéta felszínén állni.

Bár a képi világ a poszterekéhez hasonlóan nem a realisztikusságra helyezi a hangsúlyt, hanem inkább retrónak neveznénk, a grafikák gyönyörűek, így érdemes 360 fokban megcsodálni mindegyiket. Arról nem is beszélve, hogy az ábrázolásmód ellenére nagyon is valóságos bolygókról van szó, amelyeket az alkotók a rendelkezésre álló adatokat felhasználva igyekeztek megrajzolni.

Akik ettől függetlenül persze elég nagy művészi szabadságot is kaptak, hiszen az említett világokról egyelőre igen keveset tudunk. A közel 3200 ismert exobolygó javát eddig csak közvetve sikerült megfigyelni, és a kevés kivételről sincsenek nagy felbontású felvételek, így pedig meglehetősen korlátozott, ami megtudható felszíni állapotaikról.

Galéria megnyitása

A bolygók többségét a fedési módszerrel fedezték fel a szakértők, vagyis periodikus halványodásokat figyeltek meg egy-egy csillag fényében, amikor bolygói átvonultak az előtt. Néhány esetben ilyenkor a légkörről is sikerült adatokat beszerezni, mégpedig az azon átsütő csillagfény spektruma alapján.

A Proxima Centauri b-t és a TRAPPIST–1 rendszerének bolygóit ugyanakkor a planéták csillagukra kifejtett gravitációs hatása alapján azonosították, ami arra jó, hogy a bolygók tömegéről és távolságáról információkat szerezzünk be, az égitestek atmoszférájáról és felszínéről viszont igen keveset árul el. A maroknyi közvetlenül észlelt égitest esetében pedig nagyjából olyan részletgazdagsággal dolgoznak a szakértők, mintha egy hatalmas zseblámpa felszínére tapadt porszemet tanulmányoznának.

Összességében tehát a legismertebb exobolygók kapcsán is csak találgatunk azzal kapcsolatban, milyen lehetne ezek felszínén lenni. Ez azonban senkit se akadályozzon meg a virtuális útikönyv kipróbálásában, hiszen egyrészt a képek, ahogy már említettük gyönyörűek, másrészt közben sokat tanulhatunk is ezekről az égitestekről, és hogy milyen más ismert objektumok látszódnak azok felszínéről.

És a rendszer egyes esetekben még arra is lehetőséget ad, hogy néhány kattintással kipróbálhatjuk, hogy milyen ha egy bolygónak van légköre, és milyen ha nincs.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap