Intel processzorok forrasztott kupakkal?

-

Intel processzorok forrasztott kupakkal?

Az Intel új, kilencedik generációs Core sorozatú processzorai rövidesen bemutatkozhatnak, így kereskedelmi forgalomban is hamarosan találkozhatunk velük. Az új kínálat három leggyorsabb tagjáról már érkeztek információk, így nagyjából sejthető, mire számíthatunk a friss modellekkel kapcsolatban. A legérdekesebb talán az, hogy csak a Core i9-9900K kap Hyper-Threading támogatást, a Core i7-9700K esetében azonban már nem aktiválják ezt a funkciót, csak úgy, ahogy a Core i5-9600K-nál sem – a Core i5-ös sorozatnál ez persze nem túl nagy meglepetés, hiszen évek óta tart ez a tendencia.

További meglepetés, hogy a friss beszámolók szerint végre változik az Intel gyakorlata, azaz a nyolcmagos Core i9-9900K esetében már nem a szokásos hővezető paszta kap helyet a lapka és a hővezető lapka között, hanem forrasztás. A hővezető pasztát gyenge minősége miatt már régóta kritizálják, extrém tuningosok pedig rendszerint az IHS alatti paszta cseréjével indítják a tuningot, hiszen ezzel jelentősen javítható a lapka és az IHS közötti hőátadás hatásfoka. A rutint igénylő beavatkozás persze a jótállás megvonását eredményezi, de a tuning világában ez egy vállalható kockázat.

Galéria megnyitása
A Core i7-8700K még pasztát használt, ahogy többi társa is

Ellenpéldaként az AMD RYZEN processzorait szokás említeni, amelyek mindannyian forrasztott „kupakkal” rendelkeznek az csúcskategóriás Threadrippertől egészen a belépőszintű RYZEN 3 1200-ig. Kivételt képeznek ez alól a Raven Ridge APU egységek – ezt a korrektség jegyében mindenképpen érdemes megemlíteni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel egy időben a másik térfélen még a méregdrága HEDT processzoroknál is pasztát alkalmaz a gyártó, ám a gyakorlat a jelek szerint rövidesen megváltozhat. Hogy a Core i9-9900K mellett más processzoroknál is áttér-e az Intel a forrasztás alkalmazására? Ez egyelőre rejtély, kizárni azonban nem lehet.

A Whiskey Lake lapka köré épülő kilencedik generációs Intel Core processzorok közül a leggyorsabb, azaz a Core i9-9900K már augusztus elsején megjelenhet, legalábbis az aktuális információk szerint úgy tűnik. Ezért is sietnek az alaplapgyártók a friss BIOS-ok kiadásával, ugyanis a kilencedik generációs Core sorozatú processzorok várhatóan a 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is kompatibilisek lesznek – legalábbis a Z370-nel jó eséllyel. Árazás terén arra számíthatunk, hogy a Core i7-es csúcsmodellek által elfoglalt 300-350 dolláros ársáv fölé érkezik majd az új csúcsprocesszor, azaz 400 dollár körüli árra lehet számítani, de ez egyelőre nem több egyszerű feltevésnél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward