Lehull a lepel az Intel érkező processzorairól

Kiszivárgott némi információ a 9. generációs Intel Core processzorokkal kapcsolatban, így a három leggyorsabb modell tulajdonságai már setjethetőek.

Lehull a lepel az Intel érkező processzorairól

Egyre több jel utal arra, hogy az Intel rövidesen piacra dobja első olyan LGA-1151-es processzorfoglalatba illeszkedő központi egységeit, amelyek már nyolc processzormaggal rendelkeznek. Az újdonságok a korábbi hírek szerint a Z370-es lapkakészlettel szerelt alaplapokban egy BIOS frissítést követően valószínűleg működni fognak, de az új hírek szerint akár a többi 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplap is kompatibilis lehet velük, ugyancsak a szükséges BIOS frissítés elvégzése után.

Fontos változás, hogy a 9. generációs LGA-1151-es Intel Core processzorok esetében új kategória mutatkozik be, ami nem más, mint a Core i9, de itt egyelőre csak egy modell kap helyet, a Core i9-9900K, amely nyolc maggal és tizenhat szállal büszkélkedik. Egy szinttel alatta helyezkedik el a nyolc maggal és nyolc szállal rendelkező Core i7-9700K, a harmadik ismert újdonság pedig a hat maggal és hat szállal rendelkező Core i5-9600K lesz.

Az új processzorok mindannyian 14 nm+++ gyártástechnológiával készülnek, lapka terén pedig a Whiskey Lake kódnevet viselik. Architektúra terén semmi komoly előrelépésre nem számíthatunk, vagyis a teljesítménynövekedés a magok számának növeléséből és/vagy a magasabb órajelből tevődik össze.

A Core i9-9900K esetében a nyolc mag és a tizenhat szál mellé 16 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár jár. Órajelek tekintetében 3,6 GHz-es alap- és 5 GHz-es maximális Turbo Boost értékre számíthatunk. Ha csak 1-2 processzormagot terhel az adott folyamat, akkor 5 GHz-es turbo órajelre számíthatunk, 3-4 processzormag esetén azonban már csak 4,8 GHz-re lehet kilátás, 6-8 processzormag terhelésekor pedig 4,7 GHz lesz a plafon. Az aktuális órajelbe persze a hűtés is beleszól majd, ahogy azt már megszokhattuk. A plusz két processzormag ellenére továbbra is 95 wattos TDP keret van érvényben, csak úgy, mint a hat maggal és tizenkét szállal gazdálkodó Core i7-8700K esetében.

Galéria megnyitása

A Core i7-9700K már csak nyolc maggal és nyolc szállal dolgozik, hiszen nem rendelkezik Hyper-Threading támogatással. A magórajel ebben az esetben is 3,6 GHz lesz, viszont a maximális Turbo Boost órajelet már 4,9 GHz-re csökkentik, így a köztes lépcsők is lejjebb kerülnek. Az aktuális információk szerint egy processzormag terhelésekor 4,9 GHz-es, kettő terhelésekor 4,8 GHz-es, négy mag munkára fogásakor 4,7 GHz-es, míg 6-8 processzormag terhelésekor már csak 4,6 GHz-es maximális Turbo Boost órajel elérésére van mód. Az L3 Cache mérete itt már csak 12 MB, azaz egy processzormagra nem 2, hanem csak 1,5 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár jut.

A sor végén a Core i5-9600K kullog, amely a 8. generációs Core i5-ös Intel processzorokra hasonlít. A hat maggal és hat szállal ellátott újdonság alapórajele 3,7 GHz, míg a maximális Turbo Boost órajel 4,6 GHz. Ha egy processzormagot terhelünk, elérhető az említett maximális Turbo Boost órajel, ám két processzormag terhelésekor már csak 4,5 GHz-es, 4 processzormag munkára fogásával 4,4 GHz-es, míg az összes processzormag terhelésekor 4,3 GHz-es magórajel lép érvénybe. Az L3 Cache a szokásos 9 MB-os értéket képviseli.

Az Intel új processzorai várhatóan az év harmadik negyedévének végén jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap