Injektálható habbal gyógyítanák a csontokat

A francia kutatók által létrehozott, hidrogéllel habosított kalcium-foszfát cement nyulakban bevált, és talán a csontritkulás helyi kezelésére is alkalmas lehet.

Injektálható habbal gyógyítanák a csontokat

Egy francia kutatócsoport injektálható habbal gyógyítanáa csontsérüléseket, elősegítve a csontok egészséges növekedését és megfelelő regenerálódását. A módszerrel az elképzelések szerint minden korábbinál gyorsabban és egyszerűbben lehetne gyógyítani a csonttöréseket, és a talán a csontritkulást is kezelni lehetne általa. Mivel a csontozat anyagát 70 százalékban a kalcium-foszfát egy változata, hidroaxiapatit alkotja, a csontok sebészeti javítása során gyakran használnak kalcium-foszfátból álló kötőanyagokat. Ezek az anyagok számos előnyös tulajdonsággal bírnak, hiszen injekcióval bejuttathatók a célterületre, biokompatibilisek, önmaguktól megszilárdulnak, és mivel lyukacsos szerkezetűek, a tápanyagok képesek áthatolni rajtuk, és elérni az élő szövetet.

Ezek a cementek azonban mikroporózusak, így a rugalmas makroporózus csontszövet pótlására, amely csontritkulás esetén a legnagyobb mértékben pusztul, nem jelentenek megoldást. Akadnak ugyan olyan beinjekciózható anyagok, amelyek makroporózusan szilárdulnak meg, de ezek mechanikai tulajdonságai rendszerint nagyon kedvezőtlenek.

A sóoldaton úszó hab (balra), és ennek elektronmikroszkópos képe (jobbra)

Pierre Weiss, a Nantes-i Egyetem kutatója és kollégái azonban kifejlesztettekegy újfajta anyagot erre a célra, amely tökéletesen megfelel az elvárásoknak. Egy olyan kalcium-foszfát cementről van szó, amelyet bejuttatás előtt egy hidrogél (Si-HPMC) segítségével habosítanak. Korábbi (az anyag mechanikai tulajdonságainak javítását célzó) kísérleteik során ugyanis azt tapasztalták a szakértők, hogy ha hidrogélt adnak a cementhez, abban nagyon nehezen eltávolítható légbuborékok jelennek meg. Később ezt a nem várt mellékhatást aknázták ki a makroporózus struktúra létrehozásához.

A habosítás során a cementet némi levegővel felszívták egy fecskendőbe, majd az egészet átnyomták egy másik, hidrogélt tartalmazó fecskendőbe. Néhányszor ismételten átnyomva a keveréket, homogén habot kaptak eredményül. Ezt követően azt kellett kideríteni, hogy a külön-külön ártalmatlan összetevőket összekeverve is elviseli-e a szervezet. Ehhez sérült csontú nyulakba fecskendezték az anyagot, amely a jelek szerint tökéletesen beváltotta a reményeket: kitöltötte a csontokban lévő folytonossági hiányokat, és megnövelve a sérült részek teherbírását. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a módszer talán a csontritkulás lokális kezelésére is alkalmas lehet, és helyreállíthatja az ilyen betegek legsérülékenyebb csontjainak rugalmasságát, megakadályozva ezzel, hogy túlságosan könnyen törjenek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward