Infravörös égbolt

A világegyetemről alkotott képünk hirtelen igen sok részlettel lett gazdagabb, mivel a NASA közzétette az égbolt infravörös atlaszát és katalógusát. 

Infravörös égbolt

A világegyetemről alkotott képünk hirtelen igen sok részlettel lett gazdagabb, mivel a NASA közzétette az égbolt infravörös atlaszát és katalógusát. A félmilliárdnyi csillag, galaxis és egyéb égi objektum képét a WISE műhold rögzítette, amely a teljes égboltot végigfényképezte az infravörös tartomány négy (3,4, 4,6, 12 és 22 mikrométeres) hullámhosszán.

Edward Wright, program egyik kezdeményezője elmondta, hogy 14 év munkájának gyümölcsét tekinthetik most át az érdeklődők. A projekten 1998-ban kezdtek dolgozni, és maga a műhold 2009. december 14-én állt 525 kilométeres magasságú Föld körüli pályára. 2010 folyamán feltérképezte az egész égboltot minden eddiginél részletesebb képeket készítve. Több mint 2,7 millió képet rögzített közeli aszteroidáktól kezdve távoli galaxisokig mindenről, ami kamerája elé került. A kutatók azóta a 15 terabyte mennyiségű adat feldolgozását végzik. Az égbolt felének atlaszát már tavaly áprilisban közzétették, és mostanra készült a teljes, az égbolt 99 százalékának infravörös felvételeit tartalmazó adatbázis.

A közzétett atlasz 18 ezer képben mutatja be a világegyetemet, az ezzel összekombinált katalógus pedig a képeken látható 560 millió égi objektum infravörös tulajdonságait listázza. Ez utóbbi csillagok és galaxisok jelentős részére eddig sosem vethettünk pillantást.

A WISE megfigyelései számos felfedezéshez vezettek, többek közt a csillagok leghidegebb osztályának azonosításához. Az Y törpék a barna törpék családjának leghidegebb tagjai, felszíni hőmérsékletük 600‒650 Kelvin alatt van, így a látható tartományban képtelenség észlelni ezeket. A műhold számos új földközeli aszteroidát is azonosított küldetése során.

Más felfedezések ennél sokkal meglepőbbek voltak. A WISE talált rá az első úgynevezett trójai aszteroidára, amely a Földdel azonos pályán kering a Nap körül. A 2010TK7 katalógusjelű aszteroida körülbelül 300 méter átmérőjű, és a Föld előtt halad az L4 Lagrange-pont környékén.

A kutatás eredményei alapján már több mint száz tanulmány jelent meg, és további felfedezések várhatók most, hogy a csillagászok az egész égbolt infravörös képéhez hozzáférnek.

A teljes anyaghoz itt lehet hozzáférni, a legérdekesebb felvételeket tartalmazó galéria pedig a Berkeley oldalán tekinthető meg.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward