Íme Angus, a salátatermesztő robot

Bár a robotikus mezőgazdaság telepek egyelőre nem versenyképesek a hagyományos mezőgazdasággal, vannak olyan területek, ahol ez rövidesen megváltozhat.

Íme Angus, a salátatermesztő robot

Amikor magunk elé képzeljük a jövő robotizált mezőgazdasági telepeit, többségünk valószínűleg azt látja lelki szemei előtt, hogy a robotok egyszerűen átveszik az emberi munkások helyét. Vagyis androidok vonszolnak trágyazsákokat, palántáznak és öntöznek. A valóság azonban nem így fest, és valószínűleg a jövő sem így fog kinézni.

Az Iron Ox nevű startup jó példa arra, hogyan zajlik az automatizáció a mezőgazdaságban. 2015-ben alapított cég a múlt héten mutatta be első „autonóm” zöldségtermesztő telepét, egy 700 négyzetméteres beltéri „kertet”, ahol évente nagyjából 26 ezer fej salátát és más zöldségeket, illetve fűszernövényeket terveznek megtermelni egy automatizált hidroponikus rendszer révén. Az első termést hónapokon belül árulni kezdik, elsőként éttermeknek kínálva fel a zöldségeket.

A telep ugyanakkor jelenleg még messze van a teljes automatizáltságtól, vannak ugyanis olyan munkafolyamatok, amelyeket a robotok egyszerűen nem képesek megcsinálni. Ilyen például a palánták elültetése (vagyis azok műanyag tárolókba helyezése, amellyel aztán belelógatják ezeket a tápoldatba), vagy kész zöldségek becsomagolása, mondja Brandon Alexander, a cég vezetője, aki hangsúlyozza, hogy az emberi személyzet egyelőre kulcsfontosságú a rendszer működésében.

Galéria megnyitása

Az automatizáltság foka ugyanakkor már így is lenyűgöző, bár évek munkájára volt szükség ahhoz, hogy az elképzelt koncepciót működő rendszerré formálják. A hidroponikus rendszerek nagy előnye a hagyományos műveléshez képest, hogy kevesebb vizet használnak, és kisebb területen több dolog termelhető meg. Az Iron Ox például állítólag 30-szor annyi zöldséget termel meg egységnyi területen, mint ami hagyományos műveléssel lehetséges.

Ehhez azonban a hagyományos műveléshez képest jóval több munkára van szükség. A palántákat például rendszeresen át kell ültetni, ami meglepően komoly logisztikai problémát jelent. Az Iron Ox ehhez két robotikus rendszert fejlesztett ki. Az egyik egy szállító robot, Angus, aki ide-oda mozgatja a hatalmas palántás tálcákat a termen belül. A másik pedig egy egyelőre névtelen robotkar, amely a tényleges átültetést végzi: vagyis egyesével megfogja a kis műanyag tartókban ülő növényeket, és elhelyezi őket az új hidroponikus kádban. A két robot működését egy számítógépes program („the Brain”) irányítja, amely folyamatosan monitorozza a kádakban fejlődő növények növekedését, és igyekszik ezeknek optimális növekedési körülményeket teremteni.

Ahhoz, hogy idáig eljussanak, Alexandernek és társainak számos technikai problémát kellett megoldani. Például azt, hogy a robotkar képes legyen megragadni a palántákat, és kiemelés közben ne vonszolja át azokat a többi növényen. De trükkös volt a világítás megvalósítása is, az eredetileg tervezett, tisztán LED-alapú rendszert ugyanis túl drága lett volna üzemeltetni. Így végül egy üvegházas rendszert valósítottak meg, ahol csak kiegészítésként használnak LED-eket.

A hasonló jellegű automatizálás legnagyobb gátja ugyanis az ár. Ahhoz, hogy a mezőgazdaságban elterjedjenek az ilyen rendszerek, árban is versenyképesnek kell lenniük a kültéri növénytermesztéssel, amelyben az előző évszázad során pontosan úgy optimalizálták a módszereket, hogy minél olcsóbban minél több terményt lehessen megtermelni. Ezzel pedig a kevéske kísérleti robotikus farm egyelőre nem tud versenyre kelni.

Az Iron Ox módszerének ugyanakkor lehet jövője. Egyrészt a technológia fejlődésével a megvalósítás várhatóan egyre olcsóbb lesz, másrészt az automatizált hidroponikus telepeken sokkal könnyebb gyorsan az igényekhez alakítani a termesztést, mint a hagyományos mezőgazdaságban. A nagy területet nem igénylő farmokat akár a városokban is létre lehet hozni, és ezek télen is teremnek, így folyamatosan és frissen állhatnak rendelkezésre a zöldségek, és nem kell azokat külföldről beszerezni. Hogy ezen szinten mikorra válik versenyképessé az Iron Ox és a hasonló kezdeményezések, az egyelőre kérdés, de Alexander bizakodó: szerinte már jövőre elkezdhetnek együttműködni a nagy áruházláncokkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap