Ilyennek látta a Juno a Földet

A NASA bemutatta a Jupiter-szonda október eleji Föld melletti elhaladása során készült videofelvételt, amelyen úgy láthatjuk bolygónkat, mint még soha: ahogy egy nagyon távolról  érkező utazó tekintene rá.

Ilyennek látta a Juno a Földet

A NASA közzétette a Juno nevű Jupiter-szonda 2013. október 6−9. között készült felvételeiből összeállított kisfilmet a Föld−Hold-rendszerről. Az űreszköz 2011 augusztusában útjára, egyszer már megkerülte a Napot, majd a bolygónk gravitációs mezejét kihasználva növelte meg korábbi sebességét, hogy végre küldetése tényleges célja, a Jupiter felé vegye az irányt, amelyet a tervek szerint 2016. július 4-én fog elérni.

A hintamanőver során készült felvétel ugyan meglehetősen alacsony felbontású, azonban úgy mutatja meg a Földet, ahogy eddig sosem láthattuk: ahogy egy nagy távolságból érkező látogató tekintene rá. A felvételeket az Amerikai Geofizikai Társaság (AGU) éves konferenciáján mutatták be december 10-én San Franciscóban.

A felvételeket készítő csillagkövető kamera az űreszköz egyik napelemekkel felszerelt karjának a csúcsa közelében, a Nap által nem sütött oldalon foglal helyet. Ennek a műszernek a Jupiter közelében az lesz a dolga, hogy minél precízebben meghatározza a szonda saját pozícióját, amely kulcsfontosságú a gravitációs mező erejének mérését végző berendezés megfelelő működéséhez. Mivel a hintamanőver során a szonda meglehetősen gyorsan mozgott (egy átlagos műhold sebességének kétszeresével), illetve saját tengelye körül is forgó mozgást végzett, a felvétel elkészítésekor rendkívül fontos volt a megfelelő időzítés, hiszen rendszerünk különböző pozíciókban bukkant fel a kamera látóterében.

A képkockákat aztán a szonda kommunikációs rendszere visszasugározta bolygónkra, ahol a kutatók videóvá fűzték össze a képeket. A Vangelis zenéjével kísért felvétel első képkockája október 6-án hajnali két órakor (UTC) készült, a szonda ekkor 3,3 millió kilométerre volt a Földtől. A videó egy október 9-én 17:35-kor készült képpel ér véget, a Juno távolsága ekkor 76 ezer kilométer volt a felszíntől. A felvételen kezdetben egyre határozottabban kirajzolódó kontinensek és a felhőzet a közeli képeken azért mosódnak el teljesen, mert bolygónk fényessége ilyen kis távolságból már túl erősnek bizonyult a halvány csillagok követésére kalibrált kamera szenzorai számára.

A Juno fő tudományos célja, hogy a Jupiter felhőinek mélyére pillantson. 4300 kilométerre fogja megközelíteni a gázóriást, és egyebek közt vizsgálatokat végez majd a légkör összetételével, a bolygó mágneses és gravitációs terével, illetve magjának méretével kapcsolatban is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward