Ikrek egy kettős aszteroida tagjai

Ami a tömegüket és nagyságukat illeti, az egymást kerülgető két objektum teljesen egyforma.

Ikrek egy kettős aszteroida tagjai

Eddig több mint 18 ezer Földhöz közeli aszteroidát azonosítottak a szakértők. Ezek az égitestek több okból is érdekesek a szakértők számára. Egyrészt érdemes szemmel tartani őket, hiszen közeli pályájuk miatt potenciálisan veszélyt jelenthetnek a Földre. Másrészt pedig, mivel a Naprendszer formálódásából hátramaradt kisebb-nagyobb törmelékdarabokról van szó, vizsgálatukkal bepillantás nyerhető abba, hogyan jöttek létre a bolygók.

Az aszteroidák ugyan nagyon sokfélék, közöttük is akad néhány annyira különleges, amelyre mindenki felkapja a fejét. Ilyen a június 26-án felfedezett, két kutatócsoport által is észlelt kettős égitest, amely két egyforma méretű objektumból épül fel. Mindkét aszteroida nagyjából 900 méter átmérőjű, és nagyon hasonló tömegű. Az égitestek 20–24 óra alatt kerülik meg egymást.

Bár az kifejezetten gyakori a Föld közeli objektumok között és a Naprendszer más részein is, hogy egy nagyobb aszteroida kisebb méretű kísérőket gyűjt maga köré, a hasonló méretű tagokból álló kettősök jóval ritkábbak. A 2017 YE5 katalógusjelű bináris aszteroida mindössze a negyedik olyan ismert kettős, amelynek tagjai gyakorlatilag egyformák.A bináris objektumot először 2017 decemberében észlelték, ekkor azonban még nem tudták a szakértők, hogy egy kettős égitestről van szó. Idén júniusban azonban újabb műszereket is ráirányítottak az objektumra, mivel az közelebb került a Földhöz, mint a következő 170 évben bármikor jellemző lesz.

A földközelség idején a NASA Goldstone rádiótávcsöve aztán valami furcsát észlelt: a képeken két gömbölyded forma bontakozott ki, bár ekkor még nem volt világos, hogy egyetlen szokatlan alakú égitestről vagy két külön aszteroidáról van szó. A következő napokban aztán kiderült, hogy az utóbbi helyzet áll fenn, és ahogy azt időközben az Arecibo Obszervatórium észlelési adatai is megerősítették, két égitest kering egymás körül a rendszerben.

További műszerek bevonásával, és egy radarvizsgálattal (amely során az Arecibo radarjeleket küldött az égitestek felé, és a visszaverődő jeleket aztán egy másik távcső érzékelte) aztán azt is sikerült megerősíteni, hogy a két égitest méreteit tekintve egyforma. A kettősről ráadásul menet közben az is kiderült, hogy annak tagjai sötétebb felszínnel rendelkeznek, mint a legtöbb aszteroida.

A radarhullámok visszaverődésében ugyanakkor olyan varianciákat észleltek a szakértők, amelyek azt sugallják, hogy a két égitest méretbeli egyezése ellenére anyagában valószínűleg különbözik, ami érdekes kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan keveredhettek egymás közelébe.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward